Pozdrav z výšky
FOTO: autorka

Pozdrav z výšky

30. 5. 2020

Když si to tak vezmu, není výška jako výška. Vysoko je pro mou maličkost horní polička kuchyňské skříňky. To si musím přistavit stoličku, nastane-li potřeba do ní něco vložit nebo vyndat.

Rozhledna v Roudnici, stojící prakticky ve městě, je vysoko tak akorát, aby z ní byl vidět zámek. Náměstí už z ní neuvidíte. A Říp je vysoký tak, že z něj obhlédnete široširý kraj kolem. Nicméně na střechu kapličky na vrcholu se nepodíváte.

Dlouho jsem toužila vyletět do oblak, tak vysoko, abych viděla Roudnici a její okolí pohledem ptáka. Tato tužba se mi splnila, když jsem jako narozeninový dárek dostala poukaz na vyhlídkový let z roudnického letiště. Den D nastal ve středu 27. května. Od rána jsem se těšila a libovala si, že jsem si den vybrala správně, protože bílé obláčky na modrém nebi slibovaly pěkný den. Pan pilot se mě zeptal, jestli chci letět červeným nebo modrým. Samozřejmě že červeným. Nasoukala jsem se vedle něho do maličkého dvoumístného letadélka, připoutala se, nasadila sluchátka, zapnula foťák a letadélko se rozjelo po travnaté ploše. Za chvilku byla Roudnice za námi a já jsem jen dychtivě kulila oči na patchworkovou deku různě zelených barev pod námi a domečky, tvářící se, že jsou postaveny z lega. Před očima se mi rozprostřel obzor s kopečky Českého středohoří i Ještědem v dáli jako třešničkou. Přiblížili jsme se k Lovosicím, Litoměřicím a konečně jsem viděla z nadhledu i Terezín. Podle Labe jsme se vraceli zpátky k Roudnici a proletěli nad ní. Ani jsem si nestačila všimnout, kde je zámek. Teď zbýval už jen Říp s kapličkou na vrcholu jako velká závěrečná tečka za krásným výletem. Dvacet minut ve vzduchu uplynulo jako vteřina, křídla mi byla opět přistřižena a ocitla jsem se zpátky na pevné zemi. Teď už je mi jasné, že budu ještě víc než dřív závidět šťastlivcům, co prohánějí tato malá letadélka káně nad krajinou a kochají se na jaře, v létě, na podzim i v zimě.

Navrch přidávám ještě pár fotografii z jiného vyhlídkového letu, který jsem dostala před dvěma lety. Tehdy jsem vyletěla z Mladé Boleslavi od letištních hlídacích syslů a proletěla se nad Doksy, Máchovým jezerem a Bezdězem.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%