Pozdrav z výšky
FOTO: autorka

Pozdrav z výšky

30. 5. 2020

Když si to tak vezmu, není výška jako výška. Vysoko je pro mou maličkost horní polička kuchyňské skříňky. To si musím přistavit stoličku, nastane-li potřeba do ní něco vložit nebo vyndat.

Rozhledna v Roudnici, stojící prakticky ve městě, je vysoko tak akorát, aby z ní byl vidět zámek. Náměstí už z ní neuvidíte. A Říp je vysoký tak, že z něj obhlédnete široširý kraj kolem. Nicméně na střechu kapličky na vrcholu se nepodíváte.

Dlouho jsem toužila vyletět do oblak, tak vysoko, abych viděla Roudnici a její okolí pohledem ptáka. Tato tužba se mi splnila, když jsem jako narozeninový dárek dostala poukaz na vyhlídkový let z roudnického letiště. Den D nastal ve středu 27. května. Od rána jsem se těšila a libovala si, že jsem si den vybrala správně, protože bílé obláčky na modrém nebi slibovaly pěkný den. Pan pilot se mě zeptal, jestli chci letět červeným nebo modrým. Samozřejmě že červeným. Nasoukala jsem se vedle něho do maličkého dvoumístného letadélka, připoutala se, nasadila sluchátka, zapnula foťák a letadélko se rozjelo po travnaté ploše. Za chvilku byla Roudnice za námi a já jsem jen dychtivě kulila oči na patchworkovou deku různě zelených barev pod námi a domečky, tvářící se, že jsou postaveny z lega. Před očima se mi rozprostřel obzor s kopečky Českého středohoří i Ještědem v dáli jako třešničkou. Přiblížili jsme se k Lovosicím, Litoměřicím a konečně jsem viděla z nadhledu i Terezín. Podle Labe jsme se vraceli zpátky k Roudnici a proletěli nad ní. Ani jsem si nestačila všimnout, kde je zámek. Teď zbýval už jen Říp s kapličkou na vrcholu jako velká závěrečná tečka za krásným výletem. Dvacet minut ve vzduchu uplynulo jako vteřina, křídla mi byla opět přistřižena a ocitla jsem se zpátky na pevné zemi. Teď už je mi jasné, že budu ještě víc než dřív závidět šťastlivcům, co prohánějí tato malá letadélka káně nad krajinou a kochají se na jaře, v létě, na podzim i v zimě.

Navrch přidávám ještě pár fotografii z jiného vyhlídkového letu, který jsem dostala před dvěma lety. Tehdy jsem vyletěla z Mladé Boleslavi od letištních hlídacích syslů a proletěla se nad Doksy, Máchovým jezerem a Bezdězem.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Bartošová
Moc pěkné, Aleno. Článek i fotky. Tak teď Tvůj kraj, který mne tak okouzlil, vidím díky tobě i z výšky. Dík.
Jan Zelenka
Užila sis krásný výlet. Fotky jsou moc pěkné. Velké letadlo mi také nevadí, ale tohle bych se svou fobií nezvládl. Palec nahoru!
Marie Měchurová
Pohled na naši zemi seshora je úžasný. Na tu Vaši, tam skoro na severu, obzvlášť. Já si to ale nedokážu užít, pokaždé už se těším až dosednu zpátky na tvrdou zem. Pracovala jsem na letišti, pořádali jsem vyhlídkové lety pro děti a rodiče. Na dovolenou jezdím raději autobusem. Fotky - nádhera.
Jana Porcalová
Milé cestovatelky, už jsem vás tu jednou sice upozorňovala, ale - pokud jste si nevšimly - dala jsem vám tip na podobný zážitek proletět se trochu nad českou krajinou (a to i pro ty, co mají strach z výšek). Na TV Prima Max je skoro každý den od šesté ráno většinou dvouhodinový výlet sportovním letadýlkem, teď momentálně Nad zimní krajinou (vystřídá ji i letní), který vás povozí třeba nad Krkonošemi, Českým rájem, vltavskou kaskádou, uvidíte meandry Vltavy, hrady, zámky, města. Jen to chce dobré oči a paměť na své bývalé pozemské výlety, protože dokument nemá popisky. Určitě ale např. v Českém ráji poznáte Trosky, Hrubou skálu, hrad Kost, zámek Kuks nebo u Vltavy kromě přehrad Zvíkov, Orlík, Hlubokou atd. Moc mne to baví a přeji hezký zážitek i vám.
Martina Růžičková
Moc hezky jste let popsala i nafotila. Musel to být nádherný zážitek.
Eliška Murasová
Aleno, to sis musela opravdu užít, bezva fotky, vtipný text, jsem ráda, že jsem viděla s Tebou. Mám fobii z výšek, ale velké letadlo mi nevadí. Nevím, zda bych zvládla malé...
Libuše Křapová
Ali, paráda, že? Být roven ptákům a oblakům :-)
Jindra Hubačová
Hezký zážitek , pěkně napsaný článek doplněný úžasnými foto postřehy Také jsem kdysi dostala let k narozeninám a vznášela se nad Českým rájem.Dékuji, Alenko.
Helena Votíková
Tak to je nádherný dárek. Dodatečně gratuluji.
ivana kosťunová
Patchworková krajina- hezký termín

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.