Výlet do Ploskovic
Úvodní foto: autorka. Další fotografie: Foto: Jan Zelenka a Věra Ježková

Výlet do Ploskovic

14. 6. 2020

Ploskovice se staly cílem našeho dalšího výletu za krásami Litoměřicka. Počasí nám přálo; bylo teplo, nebe téměř bez mráčku a vál příjemný vánek.

Můj průvodce prožil okamžik hlubokého zklamání při zjištění, že zámek se opravuje, a neuvidím ho tedy v celé jeho nádheře. Uznal ale také, že je to lepší, než kdyby dále chátral. I tak jsem ho viděla velkou část. Moc se mi líbil. Okouzlil mě i členitý park s řadou dekorativních prvků. Pávi nás většinou míjeli bez zájmu; pouze jeden dostál svému poslání a naparoval se jaksepatří. Prohlídku jsme zakončili opět u výborné kávy. Snažili jsme se, aby na fotkách pokud možno nebyly plachty, ohrady, míchačka a další předměty nezbytné při rekonstrukci budovy.

Zámek Ploskovice byl postaven v první čtvrtině 18. století jako letní rezidence velkovévodkyně Anny Marie Františky Toskánské. (Erb vévodů Toskánských je ten s nápisem; viz foto.) V polovině 19. století se stal soukromou rezidencí císaře Ferdinanda V. Habsburského. Po jeho smrti se ujal zámku císař František Josef I. Po vyhlášení československého státu v roce 1918 zde sídlilo ministerstvo zahraničních věcí. Od roku 1952 je zámek i park pod ochranou státní památkové péče, a tedy přístupný veřejnosti.

Zdroj: https://www.zamek-ploskovice.cz/

 

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%