Vysočinou vás provedou slavné osobnosti
FOTO: archiv Nadi Svatošové

Vysočinou vás provedou slavné osobnosti

22. 6. 2020

Rodačce z Horácka Nadie Svatošové se podařil neobvyklý počin na poli cestopisné beletrie. Spolu s kolektivem autorek pečlivě sbíraly střípky ze života umělců a zajímavých lidí, kteří spojili své zážitky s Vysočinou. Jak kniha Putování Vysočinou vznikla? Zeptali jsme se autorky Nadii Svatošové.

Průvodci budoucích čtenářů jsou „známé“ osobnosti. Na které se můžeme těšit?
Malíř Jan Zrzavý, herec Jan Werich či Oldřich Nový, výtvarník Jiří Trnka. Je tam ale i mnoho těch méně proslulých – třeba neuvěřitelně inspirující osobnost hoteliéra Josefa Rýdla nebo mlynáře Ehrenbergera.

Putování Vysočinou vybízí ke čtení i procházce. Která místa se do knihy dostala?
Je to především můj rodný kraj, tedy Horácko, a pak jsou to nenápadné lokality, kterých si v minulosti všimly známé osobnosti: Pochopíme zcela jasně, proč rozkvetlé horácké louky miloval skladatel Jaroslav Ježek, nebo čím rybník Medlov zamotal hlavu spisovatelce Mileně Jesenské.

Text doprovází řada unikátních archivních fotek, na jedné je třeba „první biatlonista“ na Vysočině. Můžete přiblížit výběr snímků?
Dlouhodobě spolupracujeme např. s Horáckým muzeem nebo s Centrem Bohuslava Martinů v Poličce. Cením si ale i spolupráce s paní Blankou Chocholovou, manželkou slavného českého fotografa Václava Chocholy. Díky ní se v knize objevily dvě unikátní fotografie – malíř Zrzavý večeřící ovocné knedlíky a šťastný rybář Jan Werich s kapitálním úlovkem. Co chytil, uvidí čtenáři konečně sami…

Co vás při psaní nejvíce potěšilo?
Asi to, že se do finálního rukopisu dostala také pasáž s vyznáním nedávno zesnulé olympijské oštěpařky Dany Zátopkové. Předtím jsme spolu ještě telefonovaly a povídaly si o tom, proč na svatební cestu vyrazili s Emilem právě do mého rodného kraje. I to se čtenáři v knize dozví.

knihy
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.