Nesmysly v kosmetice, za které zbytečně vyhazujeme peníze. Některé z nich vás překvapí
Ilustrační foto: ingimage.com

Nesmysly v kosmetice, za které zbytečně vyhazujeme peníze. Některé z nich vás překvapí

25. 6. 2020

Minimalismus je trend, který proniká také do kosmetiky. Čím dál více žen přestává kupovat další a další kelímky či lahvičky s přípravky, které slibují, že vyhladí, omladí, zacelí, zvlhčí, vylepší. Tedy zbytečnosti, za které není třeba utrácet peníze. Tady jsou některé z nich.

Balzám na rty.
Tyčinka na rty se stala běžnou součástí našich životů, protože jsme podlehli sloganu, že rty je třeba neustále zvlhčovat. Mnohé balzámy však obsahují řadu chemických látek a alkohol, který  paradoxně pokožku na rtech vysušuje. Ale především, stejně jako balzám na rty poslouží jakýkoli mastný krém, vazelína, případně kapka olivového oleje. Takže, kdo má rád na rtech zajímavé vůně, které balzámy mají, je samozřejmě používat může. Kdo chce ušetřit a minimalizovat své zásoby kosmetiky, zařadí balzám do škatulky: zbytečnost.

Zacelovač roztřepených konečků vlasů.
Přípravků slibujících, že opraví, zacelí, tedy vylepší konečky vlasů, které jsou roztřepené, přibývá. Kadeřníci však mají jasno. Jediné, co pomůže vrátit vlasům zdravý vzhled, jsou nůžky. Roztřepený koneček je třeba ustřihnout, jeho máchání v čemkoli nepomůže. Výživný zacelovací balzám může na chvíli navodit pocit, že jsou vlasy vláčné a zmizela z nich suchost, ale zanedlouho jsou stejné, jako byly.

Krémy na různé části těla.
Jeden krém na tváře, další pod oči, třetí na krk a dekolt. Denní krém a noční krém. Pleťové sérum. Mléko na tělo. Další krém na paty a chodidla. Mnoho žen má na poličkách i deset druhů krémů. Pokud člověk netrpí nějakými kožními problémy a má normální pleť, je to naprostá zbytečnost. Opravdu se nic nestane, když si stejným krémem natřeme obličej, ruce i tělo. Neexistuje jediná vědecky podložená studie, která by potvrdila, že je třeba používat jiný krém na okolí očí a jiný na tvář. Navíc, kde je ta hranice, kde končí okolí očí a začíná tvář? Jde o nějaký milimetrový rozdíl, který bychom každý měli znát, abychom překročením této magické hranice nezpůsobili nějaký malér? Mnohem úspornější a rozumnější cesta je najít si krém, který nám vyhovuje, a ten používat, aniž bychom se trápili přemýšlením, kam patří a kam ne. Důležitější než je rozlišovat podle místa určení, je prozkoumat, z čeho jsou složeny.

Omlazující přípravky.
Je třeba si přiznat krutou pravdu. Nic z toho, co nese název omlazující, nás neomladí. Fakt ne. Může se jednat o přípravky, které vytvoří na tváři vrstvu způsobující, že se mladší jevíme opticky. Vrásky se zdají být méně viditelné. Je to podobné, jako když si uděláme kvalitní make-up. Ale ve skutečnosti jde o optický klam, vrásky či nedokonalosti na pleti samozřejmě zůstaly. Takže ano, některé kosmetické přípravky umějí vyvolat příjemný pocit vypnuté, hydratované či promaštěné pleti a cítíme se s nimi příjemně. To je dobře. Ale nikdy nikoho neomladí. I kdybychom si jich do tváře vetřeli kýbl, stále nám bude šedesát, sedmdesát, osmdesát. Spokojenější s nimi být můžeme, ale mladší opravdu ne.

Pěna na holení
Mnoho žen si nedovede představit holení nohou a jiných partií bez toho, aby použily pěnu či jiné přípravky určené k dámskému holení. Ve skutečnosti jde o další zbytečnou lahvičku na poličce. Naprosto stejnou službu poskytuje napěněný sprchový gel či mýdlo.

Pro řadu žen jsou výstavky nejrůznější kosmetiky v koupelnách a přeplněné kosmetické kabelky chloubou, radostí, běžnou součástí života. Není třeba se jí vzdávat, kosmetika je tu od toho, aby zpříjemňovala život. Je ale zbytečné si zoufat, že za ni utrácíme mnoho peněz, a být rozladěné, pokud si nějaký zaručeně omlazující, zacelující, zvlhčující a celulitidu vraždící přípravek nemůžeme dovolit. Velmi často je totiž skutečnost taková, že to všechno dokáže jen v reklamním sloganu.

kosmetika péče o pleť
Hodnocení:
(4.9 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.