Park Boheminium
FOTO: autorka

Park Boheminium

27. 6. 2020

Tento týden trávíme s manželem třikrát odloženou dovolenou v Mariánských Lázních. A nelitujeme. Je zde nádherně. Naposledy jsme tu byli před mnoha a mnoha lety.

Mariánské Lázně jsou krásné mésto se zajímavým okolím, ideálním pro výlety a poznávání. A nabízejí všechno, co mám ráda. Unikátní architekturu, kterou sice neumím definovat, ale dokážu ji obdivovat a žasnout nad tím, co lidé vytvořili. Nádherné, rozsáhlé, svěží parky plné květin a vody v pohybu. A hlavně v době pokovidové tu ještě není mnoho hostů, tak jsou i tuzemští hosté všude vřele vítáni. Město nabízí řadu možností pro dlouhé procházky i výlety do okolí.

Včera po procedurách jsme se rozhodli, že vyrazíme lanovkou na vrch Krakonoš nad městem. Všude bylo inzerováno, že lanovka jezdí denně, ale u lanovky visela cedule, že jezdí jen v sobotu a v neděli. Neodradilo nás to, vrch jsme nakonec zdolali pěšky. Odměnou nám byla krásná příroda, louky plné květin a neobvyklé výhledy do okolí. Když už jsme tam byli, tak jsme neodolali a navštívili park miniatur Boheminium. V parku je umístěno 70 modelů známých objektů z Čech i Moravy. Všechny jsou vytvořené v měřítku 1: 25. Tuhle neobvyklou prohlídku jsme si moc užili. Nakonec to dopadlo tak, že jsme s manželem soutěžili, kdo pozná víc hradů a zámků. A docela se nám dařilo. Část z nich jsem vyfotila, a tak si i vy můžete tipovat u fotografií umístěných za článkem. Myslím si, že poznáte všechny. 

Zpáteční cesta z vrchu Krakonoš byla nečekaně krkolomná. I tady totiž řádí kůrovec a při těžbě lesa značně utrpěla kvalita turistické cesty. Byla jsem ráda, když jsme se vrátila do města a pro zbytek dne jsem si dala nohy nahoru. 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%