Park Boheminium
FOTO: autorka

Park Boheminium

27. 6. 2020

Tento týden trávíme s manželem třikrát odloženou dovolenou v Mariánských Lázních. A nelitujeme. Je zde nádherně. Naposledy jsme tu byli před mnoha a mnoha lety.

Mariánské Lázně jsou krásné mésto se zajímavým okolím, ideálním pro výlety a poznávání. A nabízejí všechno, co mám ráda. Unikátní architekturu, kterou sice neumím definovat, ale dokážu ji obdivovat a žasnout nad tím, co lidé vytvořili. Nádherné, rozsáhlé, svěží parky plné květin a vody v pohybu. A hlavně v době pokovidové tu ještě není mnoho hostů, tak jsou i tuzemští hosté všude vřele vítáni. Město nabízí řadu možností pro dlouhé procházky i výlety do okolí.

Včera po procedurách jsme se rozhodli, že vyrazíme lanovkou na vrch Krakonoš nad městem. Všude bylo inzerováno, že lanovka jezdí denně, ale u lanovky visela cedule, že jezdí jen v sobotu a v neděli. Neodradilo nás to, vrch jsme nakonec zdolali pěšky. Odměnou nám byla krásná příroda, louky plné květin a neobvyklé výhledy do okolí. Když už jsme tam byli, tak jsme neodolali a navštívili park miniatur Boheminium. V parku je umístěno 70 modelů známých objektů z Čech i Moravy. Všechny jsou vytvořené v měřítku 1: 25. Tuhle neobvyklou prohlídku jsme si moc užili. Nakonec to dopadlo tak, že jsme s manželem soutěžili, kdo pozná víc hradů a zámků. A docela se nám dařilo. Část z nich jsem vyfotila, a tak si i vy můžete tipovat u fotografií umístěných za článkem. Myslím si, že poznáte všechny. 

Zpáteční cesta z vrchu Krakonoš byla nečekaně krkolomná. I tady totiž řádí kůrovec a při těžbě lesa značně utrpěla kvalita turistické cesty. Byla jsem ráda, když jsme se vrátila do města a pro zbytek dne jsem si dala nohy nahoru. 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Novotná
Už 70 ? Je to kouzelné místo.Byla jsem tam před lety s vnučkou a fotky před Karlštejnem nebo Ještědem ,ta malá vnučka před vysokým -krása a hezká památka.Hezky se rozrůstají a rychle.Ráda jsem se zase prošla parkem.Hezky nafocené miniatury.
Jitka Mošovská
Na ML mám také hezkou vzpomínku. Vyhrála jsem s časopisem víkendový relaxační pobyt.
Alena Vávrová
V Mariánkách jsem byla, ale dááávno již tomu.... "ujížděla" jsem na Zpívající fontáně ;-)).
Zuzana Pivcová
Jsou to roztomilé modely, ale zdaleka jsem všechny objekty neznala. V Mariánských Lázních jsem byla asi před 35 lety. Jestlipak je tam dodnes tehdy vyhlášený "Kočkodrom"? Já jsem tam ale nebyla, jen jsem měla pozvání.
Dana Puchalská
Mariánské Lázně.... Město mého mládí. Jezdila jsem tam s rodiči. Mám je moc ráda.
Jan Zelenka
Pěkná přehlídka. Většinu objektů jsem poznal. Byl jsem v Mariánkách v roce 1982 na šestitýdenním léčení, ale to nové pochopitelně neznám. Město je ovšem pěkné, i procházky po okolních kopcích.
Jana Šenbergerová
Poznala jsem jen pět objektů. Tam by se mi líbilo! Díky.
Zdenka Soukupová
Děkuji za tip, určitě se tam podívám.
Irena Mertová
Také to tam máme s kamarádkou rády...
Helena Votíková
Byli jsme zde asi před třemi roky. Park miniatur je moc pěkný.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%