Doba pro návštěvu památek je teď. Jsou nádherné a je jich nepočítaně
Knihovna Klementina

Doba pro návštěvu památek je teď. Jsou nádherné a je jich nepočítaně

12. 7. 2020

Rozvolňování nebo naopak zpřísňování koronavirových opatření. To jsou pojmy, které slýcháme a čteme poslední dobou častěji, než bychom chtěli. A vypadá to, že to jen tak brzy neskončí.

Jenže je třeba taky normálně žít. A taky zažít něco pěkného, z čeho třeba čerpáme energii a radost dlouhou dobu. To je důležité nejen pro naši psychiku, ale i pro imunitu. Naštěstí toho u nás lze zažít i vidět opravdu hodně. Třeba jedinečné památky, které jsou obvykle až v nepříjemném obležení turistů z celého světa. Letos frčí čeština, obležení není leckde tak velké a dle zkušeností návštěvníků vládne hezká atmosféra sounáležitosti a porozumění nejen jazykového.

„Jsem z Prahy, takže se do historického centra občas dostanu, chodím na koncerty, do divadel, ale že bych navštěvovala památky, to už dlouho ne,“ říká šestašedesátiletá Zdena a vysvětluje, že ji odrazovala totální přeplněnost centra, projít po Karlově mostě bylo spíš utrpením než radostí.

Proto koncem června, jak to šlo, začala zase objevovat známá i neznámá místa. S kamarádkou začaly svoje putování na Pražském hradě, kde po letech absolvovaly návštěvnický okruh včetně Katedrály sv. Víta i Zlaté uličky. Když pak pěšky došly ke Klementinu, zlákala je komentovaná prohlídka, a tentokrát do míst, kde ještě nikdy nebyly. Navštívily barokní knihovní sál s jedinečnou freskovou výzdobou a cennými astronomickými a geografickými glóby, který je považovaný za jednu z nejkrásnějších historických knihoven světa. V Meridiánové síni viděly na vlastní oči, jak se v dobách našich předků určovalo poledne a vystoupaly na ochoz 68 metrů vysoké Astronomické věže.

„Když jsem se nakonec rozhlédla z ochozu Astronomické věže a měla tu všechnu historickou krásu jako na dlani včetně poloprázdného Karlova mostu, byla jsem opravdu dojatá. Po dlouhé době nepojedu letos v létě k moři, ale mám tolik plánů, kam bych se chtěla podívat u nás, že to přes léto ani nestihnu. Objevuji na stará kolena, že všude dobře, doma opravdu nejlíp,“ shrnuje s úsměvem Zdena svoje poznatky z „koronavirového“ léta.

Památky samozřejmě nejsou jen v Praze, ale doslova v každém koutě Čech a Moravy. Konečně mohou návštěvníci beze strachu z totálního přelidnění například do překrásného Českého Krumlova, kde po letech zní zcela většinově čeština a nápisy v čínštině, korejštině a japonštině jsou teď zbytečné.

Skvělé tipy, nápady, otvírací časy, ceny vstupenek, jsou neustále aktualizovány na portálu Kudy z nudy.  Navíc v rámci akcí #světové Česko můžete s trochou nadsázky procestovat celý svět, a přitom neopustit hranice naší malé krásné zemičky. Vyrazíte taky?

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%