Doba pro návštěvu památek je teď. Jsou nádherné a je jich nepočítaně
Knihovna Klementina

Doba pro návštěvu památek je teď. Jsou nádherné a je jich nepočítaně

12. 7. 2020

Rozvolňování nebo naopak zpřísňování koronavirových opatření. To jsou pojmy, které slýcháme a čteme poslední dobou častěji, než bychom chtěli. A vypadá to, že to jen tak brzy neskončí.

Jenže je třeba taky normálně žít. A taky zažít něco pěkného, z čeho třeba čerpáme energii a radost dlouhou dobu. To je důležité nejen pro naši psychiku, ale i pro imunitu. Naštěstí toho u nás lze zažít i vidět opravdu hodně. Třeba jedinečné památky, které jsou obvykle až v nepříjemném obležení turistů z celého světa. Letos frčí čeština, obležení není leckde tak velké a dle zkušeností návštěvníků vládne hezká atmosféra sounáležitosti a porozumění nejen jazykového.

„Jsem z Prahy, takže se do historického centra občas dostanu, chodím na koncerty, do divadel, ale že bych navštěvovala památky, to už dlouho ne,“ říká šestašedesátiletá Zdena a vysvětluje, že ji odrazovala totální přeplněnost centra, projít po Karlově mostě bylo spíš utrpením než radostí.

Proto koncem června, jak to šlo, začala zase objevovat známá i neznámá místa. S kamarádkou začaly svoje putování na Pražském hradě, kde po letech absolvovaly návštěvnický okruh včetně Katedrály sv. Víta i Zlaté uličky. Když pak pěšky došly ke Klementinu, zlákala je komentovaná prohlídka, a tentokrát do míst, kde ještě nikdy nebyly. Navštívily barokní knihovní sál s jedinečnou freskovou výzdobou a cennými astronomickými a geografickými glóby, který je považovaný za jednu z nejkrásnějších historických knihoven světa. V Meridiánové síni viděly na vlastní oči, jak se v dobách našich předků určovalo poledne a vystoupaly na ochoz 68 metrů vysoké Astronomické věže.

„Když jsem se nakonec rozhlédla z ochozu Astronomické věže a měla tu všechnu historickou krásu jako na dlani včetně poloprázdného Karlova mostu, byla jsem opravdu dojatá. Po dlouhé době nepojedu letos v létě k moři, ale mám tolik plánů, kam bych se chtěla podívat u nás, že to přes léto ani nestihnu. Objevuji na stará kolena, že všude dobře, doma opravdu nejlíp,“ shrnuje s úsměvem Zdena svoje poznatky z „koronavirového“ léta.

Památky samozřejmě nejsou jen v Praze, ale doslova v každém koutě Čech a Moravy. Konečně mohou návštěvníci beze strachu z totálního přelidnění například do překrásného Českého Krumlova, kde po letech zní zcela většinově čeština a nápisy v čínštině, korejštině a japonštině jsou teď zbytečné.

Skvělé tipy, nápady, otvírací časy, ceny vstupenek, jsou neustále aktualizovány na portálu Kudy z nudy.  Navíc v rámci akcí #světové Česko můžete s trochou nadsázky procestovat celý svět, a přitom neopustit hranice naší malé krásné zemičky. Vyrazíte taky?

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.