Oborou k poustevně Zbyny
Foto: autorka

Oborou k poustevně Zbyny

22. 7. 2020

Jeden z deštivých dnů naší dovolené jsme podnikli výlet do bývalého vojenského prostoru Ralsko. Vyrazili jsme z vesnice Hvězdov, kam jsme dojeli autem. Naším cílem byla skalní poustevna Zbyny.

Cesta k ní vede oborou Židlov, která byla založena na místech, kde dříve cvičily střelbu sovětské tanky. V oboře dnes žijí jeleni, mufloni a dokonce stádo zubrů evropských. Aby zvířata z obory neupláchla, jsou vstupy opatřeny speciálními rošty, po kterých kopytníci nedokážou přejít. Zubři jsou naštěstí plaší a drží se převážně v klidové zóně stranou cest a cyklostezek, které oborou procházejí. I tak je třeba zachovávat obezřetnost a držet se jen na vyznačených cestách. My jsme naštěstí k mé velké úlevě žádného zubra nepotkali. Vzhledem k počasí tu nebyli kromě několika dřevorubců ani turisté či cyklisti.

Cesta nás vedla převážně borovým lesem místy s příměsí bříz a dalších listnáčů až ke skalám, na jejichž vrcholu se kdysi nacházel hrad Zbyny. Zanikl však již ve středověku stejně jako stejnojmenná ves pod ním. Připomínají ho jen téměř neznatelné stopy na půdním reliéfu. Divokým údolím jsme pak došli až k nedaleké poustevně. Tvoří ji čtyři světničky vytesané do pískovcové skalní stěny. Místnůstky mají malá okénka. Obyvatelé si tu mohli dokonce zatopit v krbu, ze kterého kouř odcházel průduchem vytesaným ve skále. Zachovalo se i kamenné schodiště do komůrky v patře. Poustevnu založil ke konci 18. století hrabě Adam Hartig. Zachovalo se i jméno jednoho z poustevníků. Bývalý myslivec Jodocus tu žil zřejmě v letech 1760 až 1777. V roce 1781 byly poustevny rušeny a zanikla i tato.

Přikládám fotky, které jsem pořídila chvílemi i v mírném deštíku, abych vám toto zajímavé místo více přiblížila. Hodila by se i fotka zubra, ale taková hrdinka ani stopařka nejsem :-).

Bližší informace jsem čerpala z Wikipedie a portálu Hrady.cz.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%