Oborou k poustevně Zbyny
Foto: autorka

Oborou k poustevně Zbyny

22. 7. 2020

Jeden z deštivých dnů naší dovolené jsme podnikli výlet do bývalého vojenského prostoru Ralsko. Vyrazili jsme z vesnice Hvězdov, kam jsme dojeli autem. Naším cílem byla skalní poustevna Zbyny.

Cesta k ní vede oborou Židlov, která byla založena na místech, kde dříve cvičily střelbu sovětské tanky. V oboře dnes žijí jeleni, mufloni a dokonce stádo zubrů evropských. Aby zvířata z obory neupláchla, jsou vstupy opatřeny speciálními rošty, po kterých kopytníci nedokážou přejít. Zubři jsou naštěstí plaší a drží se převážně v klidové zóně stranou cest a cyklostezek, které oborou procházejí. I tak je třeba zachovávat obezřetnost a držet se jen na vyznačených cestách. My jsme naštěstí k mé velké úlevě žádného zubra nepotkali. Vzhledem k počasí tu nebyli kromě několika dřevorubců ani turisté či cyklisti.

Cesta nás vedla převážně borovým lesem místy s příměsí bříz a dalších listnáčů až ke skalám, na jejichž vrcholu se kdysi nacházel hrad Zbyny. Zanikl však již ve středověku stejně jako stejnojmenná ves pod ním. Připomínají ho jen téměř neznatelné stopy na půdním reliéfu. Divokým údolím jsme pak došli až k nedaleké poustevně. Tvoří ji čtyři světničky vytesané do pískovcové skalní stěny. Místnůstky mají malá okénka. Obyvatelé si tu mohli dokonce zatopit v krbu, ze kterého kouř odcházel průduchem vytesaným ve skále. Zachovalo se i kamenné schodiště do komůrky v patře. Poustevnu založil ke konci 18. století hrabě Adam Hartig. Zachovalo se i jméno jednoho z poustevníků. Bývalý myslivec Jodocus tu žil zřejmě v letech 1760 až 1777. V roce 1781 byly poustevny rušeny a zanikla i tato.

Přikládám fotky, které jsem pořídila chvílemi i v mírném deštíku, abych vám toto zajímavé místo více přiblížila. Hodila by se i fotka zubra, ale taková hrdinka ani stopařka nejsem :-).

Bližší informace jsem čerpala z Wikipedie a portálu Hrady.cz.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
To byl zajímavý výlet i s patřičnou obavou. Okolo Rajská jsem projížděla na jaře, kolem opuštěných paneláků, vše zarostlé. Hezké fotky, potkat zubra, tak mám tlak 300. :-)
Martina Růžičková
Moc vám všem děkuji za vaše příspěvky. Paní Šenbergerová, dobře, že jste tenkrát žádného tvora nakonec nepotkala :-). Možná, že tam i nějaké zvíře bylo schované a nechtělo být viděno.
Naděžda Špásová
Tak tam to neznám. Hezké fotky i v dešti. :-)
Jana Šenbergerová
Je tolik zajímavých míst, která jsem neviděla a asi už ani neuvidím. Ještě že jsou fotografie, které mi je přiblíží. Mám zážitek, bohužel bez fotek, na který jen tak nezapomenu. Při pobytu ve Velkých Karlovicích jsem se doslechla o pralese Razula, kam jsem se chtěla podívat. Nikomu se tam nechtělo, tak jsem vyrazila sama. Po dlouhé cestě jsem celá natěšená, že se projdu pralesem, prošla přístřeškem a jala se zdolávat docela příkrou pěšinu do kopce. Zdál se mi nekonečný a nezvykle tichý, nikde ani kytička, ani ptáček, veverka, či zajíc (byl konec srpna), začala jsem se cítit nesvá a rozhodla se pro zpáteční cestu. Pod přístřeškem jsem si oddechla a trochu se porozhlédla. Ztuhla jsem. Nejenže byl vstup pod vysokou pokutou přísně zakázán, ale ještě jsem se dověděla, že se tam vyskytují rysi, občas zabloudí vlk nebo prochází medvěd. Široko daleko naštěstí nebyl nikdo, kdo by mě mohl zkasírovat nebo aspoň kousnout. Od té doby si dávám pozor, kudy chodím. Zubra bych také nechtěla potkat ve volné přírodě zblízka. Bývají prý docela nevrlí.
Zuzana Pivcová
Kraj pro mě neznámý, i když už tam není vojenský prostor, kam se nesmělo. Už to asi nedoženu, zvláště, pokud je vstup i dnes nějak omezen. Díky za cestování.
Martina Růžičková
Věro, Jene, děkuji vám za milé a uklidňující komentáře. Té ceduli jsem opravdu věřila :-)
Jan Zelenka
Krásný výlet. Ale pokud dobře rozumím té žluté ceduli, tak v některých měsících je vstup do obory povolen. Podle toho jste nic, Martino, neporušila.
Věra Ježková
Martino, díky za zajímavý článek i fotky. Bývalým vojenským prostorem Ralsko jsem před lety často projížděla; pamatuji si, že jsme potkávali i tanky. Židlov jsem neznala. Absenci zubra ti promíjím, i když to jsou krásná zvířata. Mirkova reakce mě pobavila. Jak tě znám, ani nožkou bys tam nevstoupila. Já taky ne. :-)
Martina Růžičková
Jejda! Tak to jsem netušila. Musím se zeptat kamaráda, který nás tam vedl, jestli si toho byl vědom. Vědět to, tak bych se bála ještě víc :-)
Mirek Hahn
Gratuluji k tomu dobrodružství..... Lokalita Zbyny je v klidové zóně obory a je tam celoročně zakázán vstup. Vítejte mezi dareby :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.