Výlet do Libčevsi a na Kamýk
Foto: autorka

Výlet do Libčevsi a na Kamýk

25. 7. 2020

Jeden z těch roztomilých vršků Českého středohoří, který mě už dlouho lákal ke zlezení, se jmenuje Kamýk. Pravda ovšem je, že není Kamýk jako Kamýk a jen v rámci Českého středohoří nedoporučuji splést si ho při plánování cesty s Kamýkem u Litoměřic.

Zatímco Kamýk u Litoměřic je ozdoben hradní zříceninou, tento Kamýk u Libčevsi je učiněné holátko s krátce sestřiženým zeleným ježkem.

Nevede na něj značená turistická cesta, nicméně zdolat ho nebude problém. Mapa ukazuje nejsnazší cestu ze vsi Všechlapy při patě Kamýku, sestávající z několika málo stavení.

Autobus mě za krásného letního dne vyklopil v Libčevsi. Mají tu na návsi moc pěkný kostel Stětí sv. Jana Křtitele, jehož vznik je datován do let 1220-1230 a je jednou z předních památek románského stavitelství u nás. Obcházím si ho a lituji, že nelze nahlédnout dovnitř. Na návrší na kraji vsi je zajímavá zřícenina zámku Libčeves a nechce se ani věřit, že pozůstatky renesančního zámku z roku 1607, kde do 2. světové války sídlila správa lobkovického velkostatku, jsou památkově chráněným objektem. Projít se v něm bohužel nelze.

Ale teď už vzhůru ke Všechlapům a na Kamýk. Vesele si prozpěvuji spolu se skřivánky, ale jen do chvíle, kdy mi cestu přehradil elektrický ohradník s nesmlouvavým oznámením: " Nevstupovat. Ve stádě je býk. Nebezpečí úrazu." A je vymalováno, dozpívala jsem a ačkoliv žádný býk momentálně v dohledu nebyl, zavelela jsem raději k ústupu.

Ale co teď? Přece nepojedu domů ... chvíli jsem uvažovala vydat se na poměrně blízký a mně milý Číčov, ale moc se mi nechtělo po frekventované silnici. Zkusím jít na druhou stranu za Libčeves na Křížové vršky. Vydala jsem se zpět do Libčevsi a dál do polí, kde k nim určitě vede cesta. Štrádovala jsem cestou mezi lány zlatavého obilí s překrásnými výhledy na všechny strany. Ale tedy řeknu vám - slunce pálilo, lilo ze mě jako z ... :), pitná voda pomalu docházela, kamenitá cesta tlačila do chodidel a Křížové vršky se nějak nepřibližovaly.

A mám toho dost, beru zpátečku a jedu domů! Vrátila jsem se do vsi, vzala to tentokrát kolem zámku z druhé strany a tradá po silnici do Židovic. Prošla jsem ještě kus mezi nekonečnými ovocnými sady a Švestková dráha zacinkala k návratu.

Výlet se jaksi nepovedl, nedošla jsem vlastně vůbec nikam, ale vůbec mě to nemrzelo. Aplikace v mém chytrolínu mi i tak ukázala, že jsem cestou necestou našlapala 9 km.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%