Výlet do Libčevsi a na Kamýk
Foto: autorka

Výlet do Libčevsi a na Kamýk

25. 7. 2020

Jeden z těch roztomilých vršků Českého středohoří, který mě už dlouho lákal ke zlezení, se jmenuje Kamýk. Pravda ovšem je, že není Kamýk jako Kamýk a jen v rámci Českého středohoří nedoporučuji splést si ho při plánování cesty s Kamýkem u Litoměřic.

Zatímco Kamýk u Litoměřic je ozdoben hradní zříceninou, tento Kamýk u Libčevsi je učiněné holátko s krátce sestřiženým zeleným ježkem.

Nevede na něj značená turistická cesta, nicméně zdolat ho nebude problém. Mapa ukazuje nejsnazší cestu ze vsi Všechlapy při patě Kamýku, sestávající z několika málo stavení.

Autobus mě za krásného letního dne vyklopil v Libčevsi. Mají tu na návsi moc pěkný kostel Stětí sv. Jana Křtitele, jehož vznik je datován do let 1220-1230 a je jednou z předních památek románského stavitelství u nás. Obcházím si ho a lituji, že nelze nahlédnout dovnitř. Na návrší na kraji vsi je zajímavá zřícenina zámku Libčeves a nechce se ani věřit, že pozůstatky renesančního zámku z roku 1607, kde do 2. světové války sídlila správa lobkovického velkostatku, jsou památkově chráněným objektem. Projít se v něm bohužel nelze.

Ale teď už vzhůru ke Všechlapům a na Kamýk. Vesele si prozpěvuji spolu se skřivánky, ale jen do chvíle, kdy mi cestu přehradil elektrický ohradník s nesmlouvavým oznámením: " Nevstupovat. Ve stádě je býk. Nebezpečí úrazu." A je vymalováno, dozpívala jsem a ačkoliv žádný býk momentálně v dohledu nebyl, zavelela jsem raději k ústupu.

Ale co teď? Přece nepojedu domů ... chvíli jsem uvažovala vydat se na poměrně blízký a mně milý Číčov, ale moc se mi nechtělo po frekventované silnici. Zkusím jít na druhou stranu za Libčeves na Křížové vršky. Vydala jsem se zpět do Libčevsi a dál do polí, kde k nim určitě vede cesta. Štrádovala jsem cestou mezi lány zlatavého obilí s překrásnými výhledy na všechny strany. Ale tedy řeknu vám - slunce pálilo, lilo ze mě jako z ... :), pitná voda pomalu docházela, kamenitá cesta tlačila do chodidel a Křížové vršky se nějak nepřibližovaly.

A mám toho dost, beru zpátečku a jedu domů! Vrátila jsem se do vsi, vzala to tentokrát kolem zámku z druhé strany a tradá po silnici do Židovic. Prošla jsem ještě kus mezi nekonečnými ovocnými sady a Švestková dráha zacinkala k návratu.

Výlet se jaksi nepovedl, nedošla jsem vlastně vůbec nikam, ale vůbec mě to nemrzelo. Aplikace v mém chytrolínu mi i tak ukázala, že jsem cestou necestou našlapala 9 km.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Bartošová
Máte tam v ČS moc hezky. A ten kostel, to je něco! Doufám, že se příště dostaneš dovnitř a poreferuješ :-)
Alena Tollarová
Mirku, díky za Tvůj názor, máš pravdu, musím si na to dát pozor :)
Martina Růžičková
Hezký výlet, i když hrozba setkání s chovným býkem překazila dokončení. Já bych to vzdala taky :-). Na fotkách mě zaujal krásný románský kostelík, to okénko s točitým sloupkem je úžasné. Mám ráda fotky cest a pěšinek v polích a ty jsem si tu taky užila :-).
Mirek Hahn
Díky za tu románskou architekturu.... ( A mohu-li si dovolit vyjádřit svůj názor, vyhnul bych se na fotkách horizontu v polovině výšky formátu.) ( Nemohu-li si dovolit vyjádřit svůj názor, zapomeň, že jsem to napsal :-)
Eliška Murasová
Tak jsem si udělala výlet s Tebou. Zajímavé místo, moc pěkné fotky. To je dobře, že nechodíš tam, kde by Ti hrozilo nebezpečí.
Eva Mužíková
Také se mi Tvůj článek a fotky moc líbí. Za chvilku budu mít, díky pisatelkám, o tomto kraji docela jasnou představu..
Alena Vávrová
Ali, pro tebe trošku smůla, žes na tenhle Kamýk kvůli bejkovi nevylezla, však ses nevzdávala lehce. Trocha opatrnosti tě však ctí! Milovníci Českého středohoří se nad tvými cestopisy a nádhernými fotkami pokaždé tetelí blahem. Dík!! ♥
Dagmar Tatoušková
Ali, Tvé výlety jsou vždy kouzelné, ať již na živo a nebo jenom prstem po mapě s Tvým psaným výkladem. A Tvé fotografie jsou opravdu nedostižné .... děkuji - ráda jsem se s Tebou opět prošla, i když tentokrát opět jenom prstem po mapě
Marie Seitlová
Krásně jsem se s tebou prošla mi neznámou krajinou.
Jindra Hubačová
Hezký výlet a ta fotodokumentace, krása.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...