Nad bitevním polem
Úvodní foto: Bedřichov, autorka

Nad bitevním polem

31. 7. 2020

S přítelem, jeho dcerou a jejím manželem jsme se vydali na výlet po stopách bitvy u Kolína. Nejprve jsme vyšli na vrch Bedřichov, poté jsme pokračovali do Křečhoře. Bitevní pole se nachází mezi těmito místy. Na Bedřichově jsme vystoupali na rozhlednu, poskytující krásný výhled do kraje.

Bitva u Kolína, jedna z nejvýznamnějších bitev na našem území, proběhla 18. června 1757. Pruský král Fridrich II. se rozhodl k další válce proti císařovně Marii Terezii. V čele její armády, posílené o saské jezdecké pluky, stál polní maršál Leopold Daun. Vojska stanula proti sobě v postavení kolem císařské silnice Praha – Kolín. Král Fridrich II. zjišťoval situaci z oken zájezdního hostince Zlaté slunce, odkud zjistil výhodnost postavení Daunova vojska. Aby si mohl připravit strategii a nechal oddechnout vojáky po pochodu, vyhlásil toho dne i z důvodu velkého vedra odpočinek do 13 hodin.

Habsburskou armádu tvořila pěchota - 35 000 vojáků, jízda - 19 000 vojáků a 145 děl. Pruská armáda měla pěchotu 20 000 mužů, jízdu 14 000 mužů a 92 děl. Habsburská armáda ztratila v bitvě 8 629 mužů, z nich 359 důstojníků (tj. 20 % z celkového počtu). Pruská armáda 13 398 mužů, z nich 396 důstojníků (tj. 41 % z celkového počtu); bylo zabaveno 45 děl a zajato přes 1 000 vojáků.

Zpočátku nerozhodná bitva skončila vítězstvím početně silnější rakouské armády. Její výsledek přiměl pruskou armádu ukončit obléhání Prahy a měl rozhodující vliv na další průběh sedmileté války. V ní chtěl Fridrich II. po úspěšném získání Slezska k Prusku připojit i tehdy hospodářsky vyspělé české země.

Památník bitvy u Kolína byl postaven v roce 1841 na  vrchu u Nové vsi, dnes zvaném Bedřichov. V roce 1889 byl opraven a opatřen stručnými texty v češtině a němčině:„Na památku vítězství nad Prusy v sedmileté válce 18. června 1757 / Zur Erinnerung an den Sieg über die Preussen in siebenjährigen Krieg am 18. Juni 1757“. Nápis byl později odstraněn a ztracen. V roce 2005 byl památník opraven a osazen novou pamětní deskou.

Památník bitvy u Křečhoře byl vybudován v roce 1898 u příležitosti 50. výročí nástupu císaře Františka Josefa I. na trůn. Jedná se o monumentální sochařské dílo se secesními prvky. Již od minulého století je místem setkání a mítinků. Od roku 1997 je zde každoročně při příležitosti bitvy u Kolína pořádána velká vzpomínková akce za účasti historických nadšenců z celé Evropy.

Potěší mne, když se s námi na chvíli vrátíte do historie.

 

Zdroje:

https://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/nova-ves-i/pamatnik-bitvy-u-kolina
https://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/kolin/bitva-u-kolina
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Kol%C3%ADna
 

Foto: autorka

1 – 9: Bedřichov
10 – 15: Křečhoř

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.