Nad bitevním polem
Úvodní foto: Bedřichov, autorka

Nad bitevním polem

31. 7. 2020

S přítelem, jeho dcerou a jejím manželem jsme se vydali na výlet po stopách bitvy u Kolína. Nejprve jsme vyšli na vrch Bedřichov, poté jsme pokračovali do Křečhoře. Bitevní pole se nachází mezi těmito místy. Na Bedřichově jsme vystoupali na rozhlednu, poskytující krásný výhled do kraje.

Bitva u Kolína, jedna z nejvýznamnějších bitev na našem území, proběhla 18. června 1757. Pruský král Fridrich II. se rozhodl k další válce proti císařovně Marii Terezii. V čele její armády, posílené o saské jezdecké pluky, stál polní maršál Leopold Daun. Vojska stanula proti sobě v postavení kolem císařské silnice Praha – Kolín. Král Fridrich II. zjišťoval situaci z oken zájezdního hostince Zlaté slunce, odkud zjistil výhodnost postavení Daunova vojska. Aby si mohl připravit strategii a nechal oddechnout vojáky po pochodu, vyhlásil toho dne i z důvodu velkého vedra odpočinek do 13 hodin.

Habsburskou armádu tvořila pěchota - 35 000 vojáků, jízda - 19 000 vojáků a 145 děl. Pruská armáda měla pěchotu 20 000 mužů, jízdu 14 000 mužů a 92 děl. Habsburská armáda ztratila v bitvě 8 629 mužů, z nich 359 důstojníků (tj. 20 % z celkového počtu). Pruská armáda 13 398 mužů, z nich 396 důstojníků (tj. 41 % z celkového počtu); bylo zabaveno 45 děl a zajato přes 1 000 vojáků.

Zpočátku nerozhodná bitva skončila vítězstvím početně silnější rakouské armády. Její výsledek přiměl pruskou armádu ukončit obléhání Prahy a měl rozhodující vliv na další průběh sedmileté války. V ní chtěl Fridrich II. po úspěšném získání Slezska k Prusku připojit i tehdy hospodářsky vyspělé české země.

Památník bitvy u Kolína byl postaven v roce 1841 na  vrchu u Nové vsi, dnes zvaném Bedřichov. V roce 1889 byl opraven a opatřen stručnými texty v češtině a němčině:„Na památku vítězství nad Prusy v sedmileté válce 18. června 1757 / Zur Erinnerung an den Sieg über die Preussen in siebenjährigen Krieg am 18. Juni 1757“. Nápis byl později odstraněn a ztracen. V roce 2005 byl památník opraven a osazen novou pamětní deskou.

Památník bitvy u Křečhoře byl vybudován v roce 1898 u příležitosti 50. výročí nástupu císaře Františka Josefa I. na trůn. Jedná se o monumentální sochařské dílo se secesními prvky. Již od minulého století je místem setkání a mítinků. Od roku 1997 je zde každoročně při příležitosti bitvy u Kolína pořádána velká vzpomínková akce za účasti historických nadšenců z celé Evropy.

Potěší mne, když se s námi na chvíli vrátíte do historie.

 

Zdroje:

https://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/nova-ves-i/pamatnik-bitvy-u-kolina
https://www.cestyapamatky.cz/kolinsko/kolin/bitva-u-kolina
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Kol%C3%ADna
 

Foto: autorka

1 – 9: Bedřichov
10 – 15: Křečhoř

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Matoušek
Co říci. Hezký a zajímavý článek i hezké fotografie. Fajn jsem se prošel.
Věra Ježková
Děkuji potřetí. O bitvě jsem si přečetla, až když jsem hledala informace pro článek. Do té doby to pro mě byla jen zajímavá místa u Kolína. Jendo, ten citát znám. Obávám se, že autor měl pravdu. Nám to ale už bude jedno.
Jan Zelenka
Historie je historií válek, které provázely lidstvo již od doby, kdy si člověk uvědomil svou lidskou podstatu. Každá válka něco vyřeší a něco zničí. A bohužel nás každá válka přibližuje k tomu neslavnému konci. Albert Einstein kdysi řekl: „Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny.“ Je to pravda až příliš děsivá.
Irena Mertová
Moc zajímavé. V naší zemi je tolik zajímavých míst, co jsem ještě neviděla.... :-)
Eva Mužíková
Přečteno a shlédnuto, zajímavé.
Soňa Prachfeldová
Zajímavé, ráda si připomenu historické bitvy, ale jen na papíře, moc pěkné fotky.
Anna Potůčková
Oprášila jsem díky článku něco z dějepisu, který mně ve škole ale vůbec nebavil. Učil nás jej učitel, kterého spousta žáků neměla ráda - byl to dost tvrdák. Povídalo se, že jeho manželka s ním neměla lehký život. Ona byla třídní učitelkou mého muže a ta byla pro změnu zase oblíbená. Učili každý na jiné škole.
Věra Ježková
Děkuji vám dalším. :-) Věro, nevadí, to se občas stane každému. Hani, na obou místech už jsem byla, ještě než jsem přišla na íčko. Na každém jindy. A nefotila jsem tedy pro potřeby článku. Tentokrát byl cíl výletu dán. Na Kolínsku a v Kolíně se mi moc líbí.
Hana Nováková
Věrko, asi před rokem jste dala příspěvek k mému článku o rozhledně Bedřichov. Toto místo vás inspirovalo k další návštěvě spojené s bitvou u Kolína. Jsem ráda, že se vám mé rodné Polabí líbí a jistě i v mých dalších článcích najdete inspirací k výletu. Krásné fotky a výstižný článek.
Alena Tollarová
Je to zajímavý dokument. Taky jsem před časem objela pomníky, připomínající bitvu u Chlumce a někde v propadlišti mého profilu je o nich článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.