Dovča 2020 Díl 7. Jídlo
Foto: autorka

Dovča 2020 Díl 7. Jídlo

4. 8. 2020

Zdejší penzion má tři apartmány s bohatě vybavenými kuchyněmi a každý host si jídlo připravuje sám. Moje snídaně vypadají obdobně jako doma. Pečivo se sýrem, paštikou nebo pomazánkou. Jedno je jiné, příloha. Domácí rajčata, o kterých se nesní ani nejlepší reklamě v telce. Nepamatuji si, kdy jsem naposled jedla tak dobrá, šťavnatá a voňavá rajčátka. Domácí jich mají plnou zahradu a denně mě zásobují.

Obědy jsem si vezla z domova. Uvařili je za mne většinou velkovýrobci polévek do hrnečku. Zaliješ vroucí vodou a je hotovo. Těstovinami šetří, tak si dodávám „kudrnaté nudle“, což jsou taky suché těstoviny a stačí jen zalít horkou vodou-ty bývají v čínských polévkách, ale dají se právě koupit i samostatně. A do všech těch polévek nakrájím ta dobroučká rajčátka. Odpolední svačinka je buď zeleninový salát s jogurtem a sýrem nebo jogurt s ovocem.

Večeři dělám málokdy. Hostitelka tu má rodinu, tak vyváří jak pro regiment a občas mi něco donese. Protože se tu sešel prima kolektiv, večer hromadně grilujeme v krbu ryby nebo smažíme palačinky. Ty buď sladké s marmeládou nebo je plníme špenátem, sýrem a šunkou. K mému velkému kulinářskému zážitku patřilo ochutnání pečené chobotnice. Jelo se na ni do vesničky Vrisnik, kde je vyhlášená Konoba=restaurace, která tyhle speciality připravuje. Stůl se musí objednat a taky to není zrovna nejlevnější záležitost, ale žijeme jen jednou :-) Neměla jsem moc odvahy, ale nakonec jsem jedno chapadlo snědla a fakt je to dobrůtka. Když naplánovali, že budeme vařit škeble-slávky, tak jsem už dopředu křičela, že já to nebudu. Odpuzovalo mne už to čištění a ani uvařené nevzbuzovaly důvěru. Nakonec jsem teda jednu ochutnala. Zvířátko se vařením ve škebli scvrkne na kousek masa velikosti fazolky, přikusuje se k tomu chorvatský chléb máčený v rajčatovobylinkové omáčce, ale mňamku si představuji trochu jinak.

Taky se tu slavily jedny narozeniny a nechyběl lehoučký dort ze sněhových pusinek zdobený šlehačkou a čerstvými jahodami. Ó, ten byl lahodný! Přesně se ten dort jmenuje Pavlova, na počest slavné ruské baleriny Anny Pavlovové, a má lehkostí připodobit baletní sukénku.

A ke všemu se podává Miliho domácí červené...ale to já nemusím, tak se nalívám vodou :-)

Na poslední fotce Vanda zvažuje, zda sníst čínského netopýra s coronavirem, ale je to opravdu pouze vtip a všichni jsme se moc nasmáli.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.