Dovča 2020 Díl 7. Jídlo
Foto: autorka

Dovča 2020 Díl 7. Jídlo

4. 8. 2020

Zdejší penzion má tři apartmány s bohatě vybavenými kuchyněmi a každý host si jídlo připravuje sám. Moje snídaně vypadají obdobně jako doma. Pečivo se sýrem, paštikou nebo pomazánkou. Jedno je jiné, příloha. Domácí rajčata, o kterých se nesní ani nejlepší reklamě v telce. Nepamatuji si, kdy jsem naposled jedla tak dobrá, šťavnatá a voňavá rajčátka. Domácí jich mají plnou zahradu a denně mě zásobují.

Obědy jsem si vezla z domova. Uvařili je za mne většinou velkovýrobci polévek do hrnečku. Zaliješ vroucí vodou a je hotovo. Těstovinami šetří, tak si dodávám „kudrnaté nudle“, což jsou taky suché těstoviny a stačí jen zalít horkou vodou-ty bývají v čínských polévkách, ale dají se právě koupit i samostatně. A do všech těch polévek nakrájím ta dobroučká rajčátka. Odpolední svačinka je buď zeleninový salát s jogurtem a sýrem nebo jogurt s ovocem.

Večeři dělám málokdy. Hostitelka tu má rodinu, tak vyváří jak pro regiment a občas mi něco donese. Protože se tu sešel prima kolektiv, večer hromadně grilujeme v krbu ryby nebo smažíme palačinky. Ty buď sladké s marmeládou nebo je plníme špenátem, sýrem a šunkou. K mému velkému kulinářskému zážitku patřilo ochutnání pečené chobotnice. Jelo se na ni do vesničky Vrisnik, kde je vyhlášená Konoba=restaurace, která tyhle speciality připravuje. Stůl se musí objednat a taky to není zrovna nejlevnější záležitost, ale žijeme jen jednou :-) Neměla jsem moc odvahy, ale nakonec jsem jedno chapadlo snědla a fakt je to dobrůtka. Když naplánovali, že budeme vařit škeble-slávky, tak jsem už dopředu křičela, že já to nebudu. Odpuzovalo mne už to čištění a ani uvařené nevzbuzovaly důvěru. Nakonec jsem teda jednu ochutnala. Zvířátko se vařením ve škebli scvrkne na kousek masa velikosti fazolky, přikusuje se k tomu chorvatský chléb máčený v rajčatovobylinkové omáčce, ale mňamku si představuji trochu jinak.

Taky se tu slavily jedny narozeniny a nechyběl lehoučký dort ze sněhových pusinek zdobený šlehačkou a čerstvými jahodami. Ó, ten byl lahodný! Přesně se ten dort jmenuje Pavlova, na počest slavné ruské baleriny Anny Pavlovové, a má lehkostí připodobit baletní sukénku.

A ke všemu se podává Miliho domácí červené...ale to já nemusím, tak se nalívám vodou :-)

Na poslední fotce Vanda zvažuje, zda sníst čínského netopýra s coronavirem, ale je to opravdu pouze vtip a všichni jsme se moc nasmáli.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Pro mě jsou to všechno samé dobroty. A zažila jsem u podobně krásného venkovního grilu moc radostí, ale bylo to na jiném místě v Chorvatsku. Helo, je zřejmé, že si dovolenou vychutnáváš naplno, a tak to má být.
Jana Šenbergerová
Hltala jsem očima a půjdu spát s plnou hlavou dobrot. Určitě se mi o něčem dobrém bude dnes zdát. Hezky nám ten svůj pobyt dokumentuješ.
Eva Mužíková
Hezká prezentace chorvatské kuchyně. Domácí zelenina je bezkonkurenční.
Soňa Prachfeldová
Helenko,všechno si umíš prima vychutnat a dík za bezva fotky. Plný počet *****
Jitka Mošovská
Helčo, rajčata jsou zdravá a dary moře také, akorát jsem nejedla chobotnici.
Dana Puchalská
Helčo, mně nikdo nedonutí sníst ústřice. Jinak mám mořské potvory moc a moc ráda. První langustu jsem snědla právě tam.... A to nemluvím o sépiich, ty mi chutnají spolu s humorem ještě víc.
Zuzana Pivcová
Taková kuchyně by mě lákala se vším všudy, už jen jako pastva pro oči.
Anna Potůčková
Ty mořské plody bych asi nepozřela. Ale nikdy neříkej nikdy, že? Lákavě to tedy moc nepůsobí.....
Jitka Hašková
Taková dovolená je hodně lákavá. Pekná reportáž.
Jarmila Komberec Jakubcová
Mám moc ráda mořské plody a na chorvatské pobřeží při západu slunce se sklenkou vína chutnají nejlépe. Naposledy jsem si to takto užívala v Poreči v přístavní malé hospůdce.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%