Síla vody
Foto: autorka

Síla vody

7. 8. 2020

Voda je pro nás každodenní samozřejmostí. Mám moc ráda naše potůčky, řeky, rybníky, přehrady, ale i krásné moře s plážemi, ale ty všichni znáte. Napíši o jiné vodě a to o jejích podobách na Islandu.

Island je ostrov na pomezí Severního ledového a Atlantského oceánu. Pobřeží je hodně divoké. Mohutné vlny se rozráží o velké útesy a skály, které jsou z lávy nebo čediče. Takže žádná písečná a slunná pláž, jak ji známe. Ale právě zde si uvědomíme sílu vody.

Ostrov je z velké části hornatý a pokryt ledovci, ty tají a vznikají řeky, které se valí z kopců a vytváří velké množství vodopádů. Některé jsou malé, skryté, ale některé obrovské do hloubky i do šiřky.

Island, to jsou i sopky a gejzíry.  Islanďané využívají tuto sopečnou činnost a množství vody ke své energetické spotřebě. Geotermální energie se používá v podobě páry a horké vody. Tak vytápí 90% domů, velké množství skleníků se zeleninou a květinami, úřady, školy, bazény a také silnice. I každá malá obec má svůj venkovní bazén využívaný celoročně.

Další zajímavostí je Modrá laguna, vyvěrá ze země, je 38°C teplá a má mléčně modrou barvu. Tu má díky solím, minerálům a řasám a má blahodárný vliv na kožní problémy. Koupání v ní je balzám na tělo i duši.

Island je zemí tajemství a překvapení. Pocítíte to například, když stojíte u gejzíru a chcete ho vyfotit. V zemi je díra, vykoukne namodralá bublina, schová se, vykoukne a tak si pohrává a naráz vyletí do velké výšky a opět se schová. Zachytit tento okamžik je problém, čeká se na další příležitost. Nám se ho podařilo vyfotit.

Nechtěla jsem opěvovat zajímavosti Islandu, jen jsem si vzpomněla na sílu vody zde. Fotky dokreslí můj krátký článek.

Soutěž Voda
Hodnocení:
(4.9 b. / 36 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.