Roušky zase jinak. Premiér Babiš se zalekl reakcí lidí, kritizujících vládní opatření
Ilustrační foto: ingimage.com

Roušky zase jinak. Premiér Babiš se zalekl reakcí lidí, kritizujících vládní opatření

20. 8. 2020

Povinnost zakrývat si ústa a nos rouškami od 1. září v úřadech, MHD, obchodech, kadeřnictvích či školách se zase mění. Premiér Andrej Babiš na základě negativních reakcí občanů na "roušková opatření" si pozval na schůzku ministra zdravotnictví, po které se opatření zase zmírňují. 

Hlavní změnou je to, že si roušky nebudou muset nasazovat děti a studenti ve školách, povinné nebude nošení roušek ani v obchodech, restauracích či službách jako je kadeřnictví. Zůstává tak povinnost zakrývat si nos a ústa na úřadech a orgánech veřejné správy, ve zdravotních a sociálních zařízeních a všude ve veřejné dopravě.

„Vyjímáme z opatření provozy služeb a zboží či další provozy, kde jsou přítomni zákazníci. Vrátíme se k tomu v září. Nebo podle situace, protože chytrá karanténa je schopna reagovat a podle vývoje epidemické situace to upravíme,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Veletoč v rozhodování o rouškách kritizuje politická opozice i řada odborníků ve zdravotnictví s tím, že epidemiologická opatření vláda mění podle marketingových, a ne epidemiologických dat. 

Počty nových případů nakažení nemocí Covid-19 v posledních dvou týdnech v České republice výrazně vzrostly, denní přírůstky se pohybují kolem 300 nemocných. Od začátku epidemie se novým koronavirem nakazilo v České republice přes 20 000 lidí.

Koronavirus se rychleji šíří i v ostatních evropských zemích, zejména ve Španělsku, kde denní přírustky nových onemocnění přesahují tisícovku. Koronavirová pandemie stále neslábne ani v nejpostiženějších zemích jako je USA, Indie či Brazílie, v současné době prudce roste například také v Peru.

koronavirus
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%