Roušky zase jinak. Premiér Babiš se zalekl reakcí lidí, kritizujících vládní opatření
Ilustrační foto: ingimage.com

Roušky zase jinak. Premiér Babiš se zalekl reakcí lidí, kritizujících vládní opatření

20. 8. 2020

Povinnost zakrývat si ústa a nos rouškami od 1. září v úřadech, MHD, obchodech, kadeřnictvích či školách se zase mění. Premiér Andrej Babiš na základě negativních reakcí občanů na "roušková opatření" si pozval na schůzku ministra zdravotnictví, po které se opatření zase zmírňují. 

Hlavní změnou je to, že si roušky nebudou muset nasazovat děti a studenti ve školách, povinné nebude nošení roušek ani v obchodech, restauracích či službách jako je kadeřnictví. Zůstává tak povinnost zakrývat si nos a ústa na úřadech a orgánech veřejné správy, ve zdravotních a sociálních zařízeních a všude ve veřejné dopravě.

„Vyjímáme z opatření provozy služeb a zboží či další provozy, kde jsou přítomni zákazníci. Vrátíme se k tomu v září. Nebo podle situace, protože chytrá karanténa je schopna reagovat a podle vývoje epidemické situace to upravíme,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Veletoč v rozhodování o rouškách kritizuje politická opozice i řada odborníků ve zdravotnictví s tím, že epidemiologická opatření vláda mění podle marketingových, a ne epidemiologických dat. 

Počty nových případů nakažení nemocí Covid-19 v posledních dvou týdnech v České republice výrazně vzrostly, denní přírůstky se pohybují kolem 300 nemocných. Od začátku epidemie se novým koronavirem nakazilo v České republice přes 20 000 lidí.

Koronavirus se rychleji šíří i v ostatních evropských zemích, zejména ve Španělsku, kde denní přírustky nových onemocnění přesahují tisícovku. Koronavirová pandemie stále neslábne ani v nejpostiženějších zemích jako je USA, Indie či Brazílie, v současné době prudce roste například také v Peru.

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Věro, nejsi žádná loutka. Jednáš tak, jak považuješ za správné, nikdo tě za provázky nevodí. :-) O tom to právě je - aby bylo možno uvěřit a zdůvodnit, že právě v onu chvíli na onom místě a v onom čase to má smysl. A ne jen vydat befel pro všechny. No tak uvidíme....
Jaroslav Kolín
Pane Hahne, nošení roušek není specialita ČR, stačí se podívat do Rakouska. To je také království bláznů?
Věra Ježková
Irčo, nepovažuju se za loutku. Roušku nosím nezávisle na nařízeních a doporučeních z vyšších míst. Dobrovolně. Dokonce i v OC a MHD Litoměřicích, kde virus téměř není. Nejsem vystrašená, pouze opatrná.
Zdenka Soukupová
Je to hrůza. Sotva si uložím do hlavy, že teď platí tohle, tak příští den platí zase něco úplně jiného. Vyřešila jsem to tak, že mám roušku pořád u sebe a nasadím ji vždycky podle situace. Irena má asi pravdu s těmi studiemi, nic takového jsem zatím taky nezaregistrovala. Ale orientovat se v tom a řídit se podle jednotlivých kategorií, tak to už bych fakt nedala.
Irena Mertová
Souhlasím s Mirkem, i když pravidla dodržuji, v metru roušku nosím. Na bázi dobrovolnosti si ji nasadím v krámě, kde bude hodně lidí, budu se snažit rychle zase odejít (případně zase objednávat nákup z eshopu). U lékaře samozřejmě ji nosím. Ale vzhledem k tomu, že si začínám připadat jako manipulovaná ovce, uvítala bych nějaké studie (jsou?), jaká je tedy pravděpodobnost, že chytím koronu v tramvaji, je-li rozdíl v klimatizované a neklimatizované, s jakou pravděpodobností chytnu koronu v krámě nepřeplněném lidmi. Proti chřipce se nechávám očkovat. Myslím, že plošné nařízení nošení roušek 1/2 roku (a pak další roky?) vystraší mnoho lidí i dětí, způsobuje strach. Navíc proč v místech, kde korona není. Nechci být loutkou, ale rozumná opatření dodržovat budu.
Věra Ježková
Je možné, že rouškou sebe nechráním. Ale i kdyby plnila pouze funkci "placeba", je to pro mě pořád lepší, než se viru vystavovat přímo. Igelitové rukavice nenosím. Jsou na mě dost malé a lepí se mi na ruce. Když, tak si na ruku nasunu igelitový sáček.
Mirek Hahn
Ve spoustě příspěvků se objevuje zajímavý omyl, že rouškami chráníme sebe. Není tomu tak, ba přímo naopak, vlhké prostředí roušky podporuje množení bakterií, které běžně vydýcháváme. (Nechtěl bych vidět ty věci, které v rouškách žijí). Jediným reálným účinkem roušky je nějaké omezení šíření kapének... Sekundárním a možná důležitějším ale skrytým důsledkem je omezení pohybu ve společnosti - roušky jsou tak protivné, že lidé někam chodí co nejméně. To se ovšem opět projeví menšími tržbami všude, ergokladívko zabržděním ekonomiky. To co vyhlašují veřejně čelní představitelé toho království bláznů, je už naprosto nevěrohodné.
Dagmar Bartušková
Roušky jsem neodložila, stále je používám v MHD a v OC. Takže žádné vzrušení. Součástí mé kabelky se staly i jednorázové rukavice z igelitu a antibakteriální ubrousky, které jsem vyměnila za ty původní, osvěžující.
Ilona Erika Kolář
Je to přesně tak. Babiš se neřídí tím, co je potřeba, ale jaká je reakce lidí. Musí vyhrát volby, jinak by si ho odvedli buďto v klepetech, v lepším případě by odjel na Bahami. Vypustí dopředu nějaké prohlášení a Prchal bedlivě sleduje na mediálních sítích reakci lidí. Kpepak je to jeho chvástání, že jsme nejlepší na světě? A že mu záleží na lidech? Velice zajímavé a úsměvné je, že všem doporučoval, aby trávili dovolenou a utráceli peníze doma a sám si odletěl někam do středomoří. Ovšem babišovým voličům to nevadí, koblihy jim zřejmě vymyly mozek, poněvadž ti v něm budou viděl stále obětavého zachránce a co na tom, že přijde po něm potopa.
Eva Flachsová
Souhlasím s panem Nebuželským-opozice nenese kůži na trh..Zato skvěle opozici nahrávají média.Na TV zprávy se již nedá dívat,je tam velká část času vyhrazená lidem sympatizantům opozice tzv.naříkačům.Naříkají -nyní např. proč ne roušky..Před 4měsíci naříkali že roušky nejsou..A vždy se musí ! !najít téma proti vládě.Roušky -povinné již měsíc v Rakousku..Sleduji zprávy v ORF Nachrichten,,vždy objektivní, nedávají prostor žvástům . Roušky -snad trochu selského rozumu k jejich používání...Vítám je v českých marketech ,kde je pečivo vysypané ve volné prostoru,ne jako v AT pouze za plexiskly..Všude v čekárnách,ordinacích..A nechtěla bych být v hromadné dopravě s lidmi,kteří ji nemají...Když zažijete rozhořčení sestřiček v nemocnici nad těmi, co přijdou do nemocnice bez roušky,k pacientům po těžké operaci,přijdou k lékařům co poctivě nosí roušku celou prac.dobu a zachranují životy..Smutné.Dřív byla slušnost pozdravit když se vejde do menšího prostoru s cizími lidmi,nyní by i ta rouška k tomu byla vhodná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.