Výlet do Neratova
Foto: autorka

Výlet do Neratova

23. 8. 2020

20.8.2020 jsme se vypravili s naší skupinou seniorů a zdravotně postižených na výlet do Neratova.
Sešli jsme se před devátou hodinou, abychom se dozvěděli podrobnosti o programu výletu. V devět hodin přijel autobus a my nastoupili. Po chvíli jsme vyrazili směrem k horám. Z okna autobusu byla vidět krásná krajina našich Orlických hor. Cesta rychle ubíhala v družném hovoru a po chvíli jsme již vystupovali v Neratově. Vystoupali jsme do kopce a vstoupili do neratovského kostela.

Při vstupu do kostela na nás dýchla staletá historie. Obvodové zdi kostela přečkaly mnohá staletí a dvě světové války. Po mnoho let kostel chátral, až se objevil kněz, kterému se místo Neratov tak zalíbilo, že dal slib dát kostel do pořádku a znovu oživit tento kout naší krásné země.
Zpočátku se sloužily mše v obvodových zdech pod širým nebem, než se získaly peníze na obnovu střech. A tady vznikl nápad postavit střechu tak, aby skrz ni byla vidět obloha.

Když vstoupíte do kostela, dýchne na vás minulost, a když zdvihnete hlavu ke střeše, vypadá to, jako by jste se dívali do tajemstvím zastřené budoucnosti.
Další naše zastávka měla být v chráněných dílnách v Bartošovicích, ale tam nás nepustili kvůli coronaviru. Mrzelo nás, že jsme dílny neviděli, ale chápali jsme, že to nejde. A tak jsme si koupili alespoň jejich výrobky.

Vrátili jsme se do Neratova, kde pro nás připravili oběd. Měli jsme navštívit i tamní pivovar, ale zapomněli na naši návštěvu. Nakonec to vyřešili a my se mohli podívat do prostor pivovaru.

Byli jsme ucabrtaní, a tak jsme byli rádi, že se vydáváme k domovu. Domů jsme si přivezli mnoho hezkých zážitků a s výletem jsme byli moc spokojeni i přes některé překážky.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%