Výlet do Neratova
Foto: autorka

Výlet do Neratova

23. 8. 2020

20.8.2020 jsme se vypravili s naší skupinou seniorů a zdravotně postižených na výlet do Neratova.
Sešli jsme se před devátou hodinou, abychom se dozvěděli podrobnosti o programu výletu. V devět hodin přijel autobus a my nastoupili. Po chvíli jsme vyrazili směrem k horám. Z okna autobusu byla vidět krásná krajina našich Orlických hor. Cesta rychle ubíhala v družném hovoru a po chvíli jsme již vystupovali v Neratově. Vystoupali jsme do kopce a vstoupili do neratovského kostela.

Při vstupu do kostela na nás dýchla staletá historie. Obvodové zdi kostela přečkaly mnohá staletí a dvě světové války. Po mnoho let kostel chátral, až se objevil kněz, kterému se místo Neratov tak zalíbilo, že dal slib dát kostel do pořádku a znovu oživit tento kout naší krásné země.
Zpočátku se sloužily mše v obvodových zdech pod širým nebem, než se získaly peníze na obnovu střech. A tady vznikl nápad postavit střechu tak, aby skrz ni byla vidět obloha.

Když vstoupíte do kostela, dýchne na vás minulost, a když zdvihnete hlavu ke střeše, vypadá to, jako by jste se dívali do tajemstvím zastřené budoucnosti.
Další naše zastávka měla být v chráněných dílnách v Bartošovicích, ale tam nás nepustili kvůli coronaviru. Mrzelo nás, že jsme dílny neviděli, ale chápali jsme, že to nejde. A tak jsme si koupili alespoň jejich výrobky.

Vrátili jsme se do Neratova, kde pro nás připravili oběd. Měli jsme navštívit i tamní pivovar, ale zapomněli na naši návštěvu. Nakonec to vyřešili a my se mohli podívat do prostor pivovaru.

Byli jsme ucabrtaní, a tak jsme byli rádi, že se vydáváme k domovu. Domů jsme si přivezli mnoho hezkých zážitků a s výletem jsme byli moc spokojeni i přes některé překážky.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Matoušek
Abych pravdu řekl, nevěděl jsem přesně kde Neratov v Orlických horách leží. Musel jsem si vyhledat mapu. O kostele jsem slyšel a viděl i reportáž v ČT. Údajně kostel na konci druhé světové války vyhořel, když byl zasažen protitankovou střelou vypálenou vojákem Rudé armády.
Libor Farský
Děkuji, moc zajímavé. Našel jsem dva obrázky na tom webu Neratova.
Růžena Marková
Libore Farský, zkusila jsem dát na svůj profil pár fotek z Neratova i tu střechu.
Růžena Marková
Libore mám kolem stovky fotek. Hodně jsem jich dala na facebook na stránky Všichni co v dobrém přichází, babky šikulky a isenioři Pokud budeš mít zájem pošlu ti střechu soukromě. Zkusím to sem dát, ale jde mi to špatně vkládat
Martina Růžičková
Kostel v Neratově znám také jen z fotek na internetu. Musel to být hezký zážitek.
Martina Růžičková
Kostel v Neratově znám také jen z fotek na internetu. Musel to být hezký zážitek.
Marie Seitlová
Růži díky za článek, jste fajn organizace, že cestujete. Neratov jsem osobně neviděla, jen na internetu. Je to nádhera.
Daniela Řeřichová
Libore, Sdružení Neratov má foto střechy na svém webu.
Daniela Řeřichová
Hlásím se na výlet.
Alena Vávrová
Ahoj, Růžo, jj, vzpomínala jsem moc. Já měla zrovna obj. kontrolu u doktora. Ale snad na moji návštěvu tohoto místa ještě někdy dojde. Fotek již jsem viděla spoustu, i na íčku, fotila tam např. Libuška Heu. a celý ten příběh o znovu zvelebení kostela a o činnosti toho kněze také znám, protože mne to moc zajímalo. Když se chce, všechno jde. Je to nádherné místo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...