Lidé nad 60 let dostanou od státu respirátor a pět roušek. Celkový počet nakažených přesáhl deset tisíc
Ilustrační foto: pixabay.com

Lidé nad 60 let dostanou od státu respirátor a pět roušek. Celkový počet nakažených přesáhl deset tisíc

9. 9. 2020

Vláda na svém mimořádném zasedání, svolaném kvůli zhoršené epidemiologické situaci, rozhodla, že lidem starším šedesáti let dodá respirátor a pět roušek. Distribuovat by je měla do domácností Česká pošta za pomoci hasičů a policistů.

Není to jediné opatření, které bylo přijato. V celém Česku se budou muset nosit roušky ve všech vnitřních budovách, nejen v obchodních centrech, zdravotnických či sociálních zařízeních, ale například i ve společných prostorách panelových a činčovních domů, a také ve firmách. Výjimku z nošení roušek budou mít podobně jako na jaře malé děti, mateřské školy, osoby s duševní poruchou, lidé při konzumaci jídel a nápojů nebo sportovci v době tréninku a zápasu.

Počty nově nakažených nemocí covid-19 v Česku výrazně vzrostly - během úterý přibylo rekordních 1164 nových případů onemocnění, ve středu zaznamenali hygienici skoro totožné číslo - celkem 1161 nově nakažených lidí. Celkový počet nakažených již přesáhl hranici deseti tisíc. Přibývá také lidí s těžkým průběhem nemoci, vyžadujícím hospitalizaci.

Nejhorší situace je v Praze, kde podle epidemiologů začíná docházet ke komunitnímu přenosu. I z toho důvodu Německo označilo Prahu za rizikovou oblast s tím, že obyvatelé Prahy budou moci do této země cestovat pouze s negativním testem na koronavirus, anebo musí jít do 14denní karantény. Toto opatření se netýká jiného českého území, pouze hlavního města.

Praha ovšem není jediná, kde se nákaza rychle šíří. Výrazně se situace zhoršila také v okresech Hodonín, Beroun, Kladno, Mělník, Praha-východ, Praha-západ, Třebíč, Blansko, Kolínsko a Příbramsko.

Nepříznivá epidemiologická situace se již také projevila na vyšším zájmu o roušky a respirátory. Zástupci lékáren potvrdili, že lidé se ve větším množství zásobují ochrannými prosředky, kromě roušek kupují i antibakteriální gely či přípravky na podporu imunity.

koronavirus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%