Lidé nad 60 let dostanou od státu respirátor a pět roušek. Celkový počet nakažených přesáhl deset tisíc
Ilustrační foto: pixabay.com

Lidé nad 60 let dostanou od státu respirátor a pět roušek. Celkový počet nakažených přesáhl deset tisíc

9. 9. 2020

Vláda na svém mimořádném zasedání, svolaném kvůli zhoršené epidemiologické situaci, rozhodla, že lidem starším šedesáti let dodá respirátor a pět roušek. Distribuovat by je měla do domácností Česká pošta za pomoci hasičů a policistů.

Není to jediné opatření, které bylo přijato. V celém Česku se budou muset nosit roušky ve všech vnitřních budovách, nejen v obchodních centrech, zdravotnických či sociálních zařízeních, ale například i ve společných prostorách panelových a činčovních domů, a také ve firmách. Výjimku z nošení roušek budou mít podobně jako na jaře malé děti, mateřské školy, osoby s duševní poruchou, lidé při konzumaci jídel a nápojů nebo sportovci v době tréninku a zápasu.

Počty nově nakažených nemocí covid-19 v Česku výrazně vzrostly - během úterý přibylo rekordních 1164 nových případů onemocnění, ve středu zaznamenali hygienici skoro totožné číslo - celkem 1161 nově nakažených lidí. Celkový počet nakažených již přesáhl hranici deseti tisíc. Přibývá také lidí s těžkým průběhem nemoci, vyžadujícím hospitalizaci.

Nejhorší situace je v Praze, kde podle epidemiologů začíná docházet ke komunitnímu přenosu. I z toho důvodu Německo označilo Prahu za rizikovou oblast s tím, že obyvatelé Prahy budou moci do této země cestovat pouze s negativním testem na koronavirus, anebo musí jít do 14denní karantény. Toto opatření se netýká jiného českého území, pouze hlavního města.

Praha ovšem není jediná, kde se nákaza rychle šíří. Výrazně se situace zhoršila také v okresech Hodonín, Beroun, Kladno, Mělník, Praha-východ, Praha-západ, Třebíč, Blansko, Kolínsko a Příbramsko.

Nepříznivá epidemiologická situace se již také projevila na vyšším zájmu o roušky a respirátory. Zástupci lékáren potvrdili, že lidé se ve větším množství zásobují ochrannými prosředky, kromě roušek kupují i antibakteriální gely či přípravky na podporu imunity.

koronavirus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.9 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Novotná
Paní Evo Kopecká, v sobotu jsem mluvila se dvěma "holkama" co chodí do práce na dvanástky a celou dobu musí mít roušky, i když mají stroje 2 metry od sebe. Neumím si to představit. A ty roušky pro všechny? Pokud to jsou a že jsou to ty z Číny, tak je hned vyhodím, když jsem viděla video, jak je šijí. To bych od nich mohla tak ještě něco chytnout. A nemusí to být zrovna COVID
Antonín Nebuželský
Takové Polsko roušky nosí stále a stačí se podívat na výsledky. Viz dnešní zprávy.
Soňa Prachfeldová
Ten odporný vir musí lítat ve vzduchu už asi všude, když počty tolik narůstají. Osočování vlády ničemu nepomůže, zbytečně se rozeštvávají lidé. Do všeho se cpe politika zejména pletichaření a to je hodně ubohé v této době,
Ján Zábranský
Kdo má strach z "víru" ať se chrání, ale nech mi není bráněno příkazem volně dýchat a vydechovat.
Marie 00000
Mě by zajímalo, jak může vláda nařídit virům, aby se nešířily - to jim dá nějaký rozkaz? To, že jsou lidi nezodpovědní, je věc lidí, nikoliv vlády. A vir dělá jen to, co umí - roste, mutuje atd.. Tedy neporušuje (vir) žádný zákon. Dnes jsem jela MHD - několik lidí roušku nemělo. Nemyslím, že za tuto nezodpovědnost může vláda, ale lidi (občané) ať už patří k jakékoliv komunitě, nebo vyznání, atd..
Olga Škopánová
Byli jsme v Chorvatsku u moře ani noha u památek jakbysmet známá byla na jižní Moravě a byla tam hlava na hlavě.
Eva Kopecká
Za to, že se lidi ve velkém setkávají, za to, že musí na zahraniční dovolené, za to, že by měli mít karanténu a nedodržují ji, teď opět budeme všichni trpět nařízenými opatřeními. Ty roušky by měli dostat zadarmo všichni.
Eva Kopecká
Také jsem toho názoru, že si Češi mohli letos moře odpustit. Na můj názor ovšem vláda zvědavá není. Ten, kdo říká, že roušky přece nejsou problém, že v nich tu chvíli vydržíme, tomu bych tedy ráda dala vyzkoušet astmatikův pracovní den. Ač věkem již skoro seniorka, v pracovním procesu, kdy na jaře moje pracoviště zůstalo plně činné, jsem počítala čas na dny od pondělka do pátku. Víkend v bytě bez roušky byl pro mě doslova svátkem. Jsem obyčejný člověk se selským rozumem. Dodnes jsem tudíž nepochopila smysl nošení této ochrany venku, kdy jsem cestou do práce nepotkala skoro nikoho. Dodnes jsem nepochopila, jak mohla vláda tvrdit, že virus zmizí s letními teplotami, zkrátka, tohle je přežívání, nikdo neví, co bude, a obyčejný člověk musí mlčet a držet se ve stádu těch ostatnich. Chodím jen do práce a domů. Moře jsem si odpustila. Jaro pod rouškou bylo k neprečkáni. Když čtu některá moudra lidí, co mají možnost nechodit do práce, jelikož mají svoje jisté a jejich jediným kontaktem se světem je nákup a televize, řekla bych, aby byli rádi, že mohou být doma. Naše společnost jim vychází vstříc, na důchodech přidává, atd, my za tu honičku v době koronaviru dostaly odměnou takovou almužnu, že bylo lepší hodit se marod. Asi tak. A co nás čeká teď, když to vypadá hůř než na jaře, nechci domyslet. Když jsem měla akutní problém, ne respirační a potřebovala k obvodnímu lékaři, sestra mi oznámila, že fungují pouze po telefonu a že se mnou do kontaktu přijít nemohou. Antibiotika mi byla poslána naslepo na mobil. Úžasná péče.
Věra Ježková
Lépe pozdě nežli později.
Antonín Nebuželský
Viděl jsem ráno v telce ty bary v Praze plné lidí, mladých hlavně. Zajímalo by mě kdy tihle lidé chodí do práce. No potom se divme...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.