Korčula a Orebič
FOTO: autorka

Korčula a Orebič

14. 9. 2020

Koncem léta jsme s mužem většinou jezdívali do Chorvatska. Chorvatsko je naše srdeční záležitost, ale o tom už jsem tady na íčku psala. Letos jsme z obecně známých důvodů do Chorvatska nejeli, a tak se mi v tomto období občas trochu zasteskne. Po příjemném prostředí a klidném a teplém dotyku moře.

Drobný stesk jsem zaháněla listováním v archivu fotografií a přitom jsem narazila na fotky z Orebiče a Korčuly. Byli jsme tam před dvěma lety a strávili jsme tam pár zajímavých dní. Kromě každodenního koupání a plavání jsme se vydali i na krátké výlety, a tak vzniklo pár fotografií, o které bych se s vámi chtěla podělit.

Nejvíc se mi líbilo na ostrově Korčula ve stejnojmenném městě Korčula. Z hotelu v Orebiči jsme ho měli stále na dohled. A tak jsme se tam jednoho dne vypravili na celodenní výlet. Cesta malou motorovou lodí přes úžinu trvala pár minut a už jsme byli na ostrově.

dsc-0345-1-.jpg

Podvečerní pohled přes úžinu na starou část Korčuly. Zde je dobře vidět katedrála sv. Marka, která je jakýmsi centrem historické části města.

Ostrov Korčula leží v Jaderském moři blízko Dalmátského pobřeží. Co do velikosti, je šestým největším Jadranským ostrovem, je v průměru 46,8 km dlouhý a 7,8 km široký. V roce 2001 zde žilo 16138 obyvatel, převážnou většinu tvoří Chorvaté. Podle pověsti bylo město Korčula založeno trójským hrdinou Antenorem, prokazatelně tu byla řecká osada již ve 4. století př. n. l. Za dobu své existence vystřídalo město spoustu vládců, což je vysvětlitelné jeho strategickou polohou mezi Benátkami a Středozemním mořem.

Po příjezdu do přístavu na Korčule každého samozřejmě upoutá pohled na staré město, které leží na vyvýšeném poloostrově a je ze všech stran obklopeno hradbami ze 14. a 16. století. Součástí opevnění jsou čtyři válcovité bašty, z nichž nejmohutnější Barbarigo je v přístavu. Hradby kolem staré Korčuly jsou přerušené dvěma branami – Mořskou branou od přístavu a Pevninskou branou od další části ostrova.

dsc-0491-3.jpg

 Pohled na starou Korčulu od moře, v popředí bašta Barbarigo.

 

dsc-0371.jpg

Jeden ze vstupů do města - Pevninská brána

Plocha starého města je 51 tis. m2, v době největšího rozkvětu města zde žilo asi 4000 lidí. Na městečku je porozuhodné, jak byla stará výstavba přizpůsobena místním povětrnostním podmínkám. Hlavní ulice města vede v severojižním směru a třikrát se nepatrně lomí, aby vytvořila určitý větrolam pro větry a bouře vanoucí tímto směrem. Stejné uspořádání mají i uličky souběžné s touto komunikací. Aby přicházelo do domů ráno a večer co nejvíce světla a naopak, co nejméně slunce, nejsou uličky přímé, ale jsou mírně pootočené k severu. Tomuto půdorysu se říká „rybí kost“. Osobně mohu jen potvrdit, že pobyt v uličkách města je i za horkého dne velmi příjemný. Na rozdíl od jiných historických měst a městeček, není Korčula městem „duchů“. I v tomto prastarém městě místní lidé bydlí a normálně fungují.

 korcula-old-town-map-2001.gif

Mapa staré Korčuly dobře ilustruje způsob, jak bylo město vystavěno.

 

dsc-0402.jpg

 Přístav v Korčule. Na staré město plynule navazuje novější část Korčuly.

 

dsc-0375-2.jpg

V uličkách staré Korčuly to žije.

 

dsc-0427-1.jpg

Malé obchůdky jsou lákadlem pro turisty.

 

Tdsc-0385-2.jpg

Hlavní ulička přetínající starou Korčulu - je vidět mírné zakřivení.

 

Na náměstí ve středu starého města stojí katedrála sv. Marka ze 16. až 17. století s velmi cenným interiérem. Bohužel se ve stísněném prostoru špatně fotí. V bezprostřední blízkosti katedrály v malé uličce je údajně rodný dům cestovatele Marka Pola. Jako jeho rodiště jsou však uváděny i Benátky, ani jedno z míst však nemá důkaz o tom, že se právě v něm Marco Polo narodil. Jméno Marco Polo bylo prý tehdy na Korčule velmi časté a jeho potomci dodnes žijí v Orebiči. Vedle katedrály stojí i palác Gabrielli ze 16. století, kde je městské muzeum.

 

dsc-0419.jpg

Věž katedrály sv. Marka (běhala jsem kolem, ale lépe se mi katedrála vyfotit nepovedla).

 

dsc-0383.jpg

Jeden ze starých kostelů na Korčule

 

dsc-0462.jpg

Údajně rodný dům Marka Pola

 

dsc-0377.jpg

Jedno z muzeí v centru staré Korčuly.

 

dsc-0437.jpg

Němý svědek nelehké minulosti města

 

Ve staré části města najdete i řadu obchůdků, galerií, kaváren, bister a restaurací, kde se můžete občerstvit. Je tu i příležitost ke koupání – buď na uměle upravené městské pláži pod hradbami nebo na malých kamenitých plážích, často doplněných dřevěnými platy.

 

dsc-0454-1.jpg

Námětem obrazů v místních galeriích je převážně Korčula.

 

dsc-0426.jpg

Po prohlídce starého města je třeba si trochu odpočinout a občerstvit se.

 

dsc-0429.jpg

Koupání pod hradbami a pohled na druhou část přístavu.

 

 dsc-0469-1.jpg

Pohled z hradeb Korčuly směrem na Orebič aneb po dni plném zážitků se vracíme zpět do hotelu.

 

Městečko Orebič (původně Trstenica) je oblíbené letovisko, ležící na jihozápadním pobřeží poloostrova Pelješac přímo proti Korčule. V minulosti byl Orebič významným střediskem mořeplavby, která přinášela zdejšímu obyvatelstvu blahobyt. Když byly plachetnice vystřídány parními loděmi, rozkvět města skončil. Výstavné domy někdejších bohatých lodních kapitánů, obklopené zahradami s bujnou vegetací dodávají Orebiči specifický ráz.Nad Orebićem ve výšce 150 m. n. m. stojí goticko-renesanční františkánský klášter s kostelem P. Marie Andělské z 15. stol., kde je umístěna sbírka uměleckých předmětů. Jednoho podvečera jsme se dostali horskou silničkou až k němu a pokochali se krásnými výhledy na moře.

dsc-0522.jpg

Jeden z původních domů v Orebiči

 

dsc-0519-3.jpg

Kostel v Orebiči

 

dsc-0568-1.jpg

Tam nahoře vysoko nad Orebičem je františkánský klášter. Celou dobu nás vyzýval, ať se k němu vydáme.

 

dsc-0585.jpg

Kostel Panny Marie Andělské z 15. století je součástí kláštera.

 

dsc-0584m.jpg

Našince ale stejně nejvíc lákají ty nádherné výhledy. Moře ani ostrovy doma prostě nemáme.

 

dsc-0582.jpg

Pod klášterem leží honosný a dobře udržovaný hřbitov, kde je pochováno mnoho lodních kapitánů. Lodě projíždějící kolem jim prý vzdávají poctu houkáním.

 

Doufám, že vás tato virtuální návštěva kousíčku Chorvatska zaujala a alespoň trochu potěšila. Pokud byste se do těchto končin někdy chtěli vydat, doporučuji letecky do Dubrovníku a dál trajektem. My jsme absolvovali náročnou, dlouhou a únavnou cestu na Pelješac autobusem a dohodli jsme se, že sem autobusem už nikdy nepojedeme.I kvůli tomu, že v poslední části cesty je třeba přejet kousek Bosny a Hercegoviny a ta zbytečná zdržení na hranicích člověka zbytečně vytočí.

 

Zdroje informací: wikipedie, www.chorvatsko.cz

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%