Za Přemyslem Oráčem
Úvodní foto: autorka

Za Přemyslem Oráčem

22. 9. 2020

Aneb od pluhu ke pluhu. První zastávka tohoto našeho výletu byla u vesničky Kletečná, nad níž se tyčí stejnojmenný zalesněný vrch. Je vysoký 706 metrů. Protože se nachází východně od Milešovky, říká se mu také Malá Milešovka. Se zájmem jsme si prohlédli pomník Hanse Kudlicha, pluh na vysokém podstavci. To jméno jsem neznala. A přitom to byl dost zajímavý pán. Posuďte sami. Lékař, politik, nacionalista, poslanec vídeňského říšského sněmu. Roku 1848 formuloval návrh na zrušení poddanství a zasazoval se také o zrušení otroctví. Pro účast na říjnovém povstání ve Vídni v roce 1848 byl odsouzen k trestu smrti. Poté uprchl do Ameriky, kde v roce 1917 zemřel. Protože jeho poslední přání znělo „Chci domů“, byla jeho urna převezena do Úvalna u Krnova, kde se v roce 1823 narodil.

Pokračovali jsme do Dubiček, kde nás nejprve potěšil kostel sv. Barbory, postavený v roce 1579. Přes zamčenou mříž se nám podařilo vyfotit i část jeho interiéru. A potom přišla na řadu očekávaná vyhlídka. I já jsem ji už znala z několika fotek na íčku. Ovšem vidět tu nádheru na vlastní oči je něco zcela jiného, to dá rozum.

Po krátkém občerstvení jsme se vydali na cestu za druhým pluhem. K pomníku ve Stadicích. První zmínky o obci Stadice jsou z roku 1352. Podle kronikáře Kosmy je to sídlo bájného zakladatele přemyslovského rodu, Přemysla Oráče. U silnice se nachází národní kulturní památka Královské pole. V roce 1841 zde dal postavit pomník hrabě Nostic. Český a lidový původ panovnického rodu byl vždy zdůrazňován v souvislosti s úsilím českého národa o obrození. Reliéfy představují příchod poslů do Stadic k Přemyslovi a jeho uvítání na Vyšehradě kněžnou Libuší. Postavením pomníku projevil hrabě Nostic tzv. „feudální vlastenectví“, probuzené tím, že vídeňský absolutismus omezoval šlechtu ve vykořisťování a porušoval stará práva feudálů ve správě země a bývalého českého státu. Podle Dalimila se král Václav I. styděl za svůj selský původ. Proto dal svůj rod ze Stadic vyhnat a ves odevzdal Němcům – kolonistům. Tehdy navždy zmizely z korunovačních obřadů lýčené Přemyslovy střevíce. Pomník je velmi působivý. Vyvolal v nás na nějakou dobu pocit vlastenectví.

Při poslední krátké zastávce v Bílém Újezdě jsem si ještě vyfotila Milešovku. Krásný výlet jsme zakončili v litoměřických Jiráskových sadech v Park Café výborným zmrzlinovým pohárem. Ten vám nabídnout nemůžeme. Fotky z výletu však ano.

 

Zdroje:

Informační tabule u Kletečné

Pamětní deska ve Stadicích

Pinc, F.: Výlety severočeským krajem. Severočeské krajské nakladatelství, 1961.

 

Foto: autorka

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.