Výlet na Mostecké jezero
Foto autorka

Výlet na Mostecké jezero

25. 9. 2020

Pondělí, 21.9.2020, bylo jako stvořené pro výlet. Věděli jsme, že 12.9.2020 bylo pro veřejnost otevřeno nové jezero v Ústeckém kraji. Jedná se o největší a pravděpodobně nejhlubší vodní plochu v České republice - Mostecké jezero.  Od nás to naštěstí není nijak daleko, takže jsme nelenili, vybavili sebe a pejsky lahvemi s vodou pro případ žízně a vyjeli jsme směr Most.

Nabízím vám pár informací o této lokalitě. Mostecké jezero leží v Ústeckém kraji u města Most. Vzniklo jako projekt rekultivace po uzavření Dolu Ležáky. Napouštění začalo v roce 2008,  dokončeno 12.9.2020, kdy bylo oficiálně otevřeno pro veřejnost. Jeho parametry jsou: rozloha 311 ha, 2,5 km délka, 1,5 km šířka, max. hloubka 75 m, průměrná hloubka 22 m. Leží ve výšce 199 m n.m. Veškeré informace jsou dostupné na internetu.

Tentokrát se kufrování nekonalo, cestu dobře známe, a tak jsme po hodině jízdy uviděli kousek jezera a za chvíli už jsme se kochali celým. Hodně nám to připomínalo ústeckou Miladu, u zatopených dolů to asi jinak nejde. Musím přiznat, že na nás udělalo velký dojem. Plocha jezera je opravdu impozantní, kolem už vyrostla spousta zeleně, voda byla nádherně průzračná, milovníci šípků by si přišli na své. Tam, kde jsme chodili, jich bylo kolem vody opravdu hodně. Podél jezera je asfaltová cyklostezka, opodál stojí přemístěný pozdně gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie a sousoší sv. Jana Nepomuckého. Do jezera byli vysazeni pouze rybí dravci kvůli čistotě vody, rybolov je zde zakázán.

Nestihli jsme obejít celé jezero, byla to naše první procházka kolem vody a určitě ne poslední.  Pokud se ocitnete v blízkosti této lokality, vřele doporučuji její návštěvu. Pro přiblížení vám nabízím fotky, snad vám budou pro představu stačit. Užijte si krásný podzim.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%