Nemůžete se zbavit dluhů? Lidovci přichází s návrhem na životní restart pro dlužníky
Marek Výborný. FOTO: KDU-ČSL

Nemůžete se zbavit dluhů? Lidovci přichází s návrhem na životní restart pro dlužníky

26. 9. 2020

Někdy stačí jen nepřebírat denní poštu, jindy drobný poplatek z knihovny či snaha pomoci z finančních problémů ostatním členům rodiny. Exekuční spirála nemilosrdně semele všechny dlužníky, bohužel i ty zodpovědné, kteří však vlivem vysokých úroků, poplatků a dalších penále nemají šanci stále se navyšující částku splatit.

Stále více seniorů se dostává do spirály exekucí. Nejméně dvě třetiny českých seniorů si přenáší své dluhy z předdůchodového věku a často je pro ně velmi problematické tyto částky splácet. Následné exekuce se nejen v důsledku koronavirové pandemie negativně podepisují na duševním zdraví a společně s neustálým strachem a stresem přinášejí do života rezignovanost a beznaděj. Podle údajů ministerstva financí se v současné době nachází v této tíživé životní situaci přes 72 tisíc seniorů, kteří kvůli exekucím nezaplatí, byť dočasně, ani nejzákladnější potraviny, nemohou si koupit potřebné léky či zaplatit nájemné.

Milostivé léto – restart pro dlužníky

Nejenom v politických kuloárech jsou exekuce často diskutovaným tématem. S možným řešením už na jaře přišel poslanec za KDU-ČSL Marek Výborný, který předsedá podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení. „Současná situace – 4,5 milionu exekucí a bezmála 750 tisíc předlužených lidí s břemenem exekuce – je u nás symbolickou, po okraj naplněnou přehradou, která si zaslouží úvahu o jednorázovém upuštění.“ Návrh příhodně přezdívaný milostivé léto má své kořeny již ve Starém zákoně, v němž šlo především o odpuštění, které je pro dnešní společnost mnohdy těžko uchopitelné.

Poslanec Výborný však vybízí právě k tomuto dobrodiní, které by pomohlo všem dlužníkům postavit se rychle na vlastní nohy, vystoupit z šedé zóny a znovu si užívat život naplno. „Naším cílem není odpouštět dluhy, ty se platit musí a budou nebo v symbolické rovině i cena práce exekutora, který se na žalobě podílel,“ uvádí Výborný.

Lidovci podávají ruku zodpovědným dlužníkům

Milostivé léto tedy představuje jedinečnou příležitost pro všechny zodpovědné dlužníky, jak se zbavit exekucí a zároveň se zapojit do standardního socioekonomického života. U dluhů vůči státu by měl dlužník zaplatit 100 % původní jistiny a k tomu doplatit náklady spojené s exekučním řízení ve výši 750 korun. V případě dluhů vůči soukromým osobám lidovecký návrh respektuje vztah mezi dvěma osobami a navrhuje pravidlo 1+1, tzn. dlužník by měl také povinnost zaplatit 100 % původní jistiny a k tomu navíc ještě maximálně jednou tolik. Tento zákon představuje zároveň šanci pro věřitele, že se jim dluhy vrátí – dlužníci budou totiž motivováni vyřešit svoji situaci.

Šance poučit se z vlastních chyb

Jedním dechem Výborný ale uvádí, že toto jednorázové dobrodiní bude časově omezené a nebude se vztahovat na dluhy na výživném, náhrady škod a škody z úmyslných trestných činů. Podle Výborného není milostivé léto rezignací na spravedlnost, ale novou příležitostí. „Chyby si musíme přiznat. Chybu udělali ti, kdo se naivně zadlužili. Chybu udělal i stát, který svojí laxností umožnil lichvářské praktiky některých věřitelů,“ uvádí na závěr Výborný. A pozitivní zprávou je, že aktuálně ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny milostivé létu u dluhů vůči státu podpořil. Šance na nový restart se tedy blíží.

 

Zadavatel/Zpracovatel: KDU-ČSL

 

 

 

 

peníze
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%