Nemůžete se zbavit dluhů? Lidovci přichází s návrhem na životní restart pro dlužníky
Marek Výborný. FOTO: KDU-ČSL

Nemůžete se zbavit dluhů? Lidovci přichází s návrhem na životní restart pro dlužníky

26. 9. 2020

Někdy stačí jen nepřebírat denní poštu, jindy drobný poplatek z knihovny či snaha pomoci z finančních problémů ostatním členům rodiny. Exekuční spirála nemilosrdně semele všechny dlužníky, bohužel i ty zodpovědné, kteří však vlivem vysokých úroků, poplatků a dalších penále nemají šanci stále se navyšující částku splatit.

Stále více seniorů se dostává do spirály exekucí. Nejméně dvě třetiny českých seniorů si přenáší své dluhy z předdůchodového věku a často je pro ně velmi problematické tyto částky splácet. Následné exekuce se nejen v důsledku koronavirové pandemie negativně podepisují na duševním zdraví a společně s neustálým strachem a stresem přinášejí do života rezignovanost a beznaděj. Podle údajů ministerstva financí se v současné době nachází v této tíživé životní situaci přes 72 tisíc seniorů, kteří kvůli exekucím nezaplatí, byť dočasně, ani nejzákladnější potraviny, nemohou si koupit potřebné léky či zaplatit nájemné.

Milostivé léto – restart pro dlužníky

Nejenom v politických kuloárech jsou exekuce často diskutovaným tématem. S možným řešením už na jaře přišel poslanec za KDU-ČSL Marek Výborný, který předsedá podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení. „Současná situace – 4,5 milionu exekucí a bezmála 750 tisíc předlužených lidí s břemenem exekuce – je u nás symbolickou, po okraj naplněnou přehradou, která si zaslouží úvahu o jednorázovém upuštění.“ Návrh příhodně přezdívaný milostivé léto má své kořeny již ve Starém zákoně, v němž šlo především o odpuštění, které je pro dnešní společnost mnohdy těžko uchopitelné.

Poslanec Výborný však vybízí právě k tomuto dobrodiní, které by pomohlo všem dlužníkům postavit se rychle na vlastní nohy, vystoupit z šedé zóny a znovu si užívat život naplno. „Naším cílem není odpouštět dluhy, ty se platit musí a budou nebo v symbolické rovině i cena práce exekutora, který se na žalobě podílel,“ uvádí Výborný.

Lidovci podávají ruku zodpovědným dlužníkům

Milostivé léto tedy představuje jedinečnou příležitost pro všechny zodpovědné dlužníky, jak se zbavit exekucí a zároveň se zapojit do standardního socioekonomického života. U dluhů vůči státu by měl dlužník zaplatit 100 % původní jistiny a k tomu doplatit náklady spojené s exekučním řízení ve výši 750 korun. V případě dluhů vůči soukromým osobám lidovecký návrh respektuje vztah mezi dvěma osobami a navrhuje pravidlo 1+1, tzn. dlužník by měl také povinnost zaplatit 100 % původní jistiny a k tomu navíc ještě maximálně jednou tolik. Tento zákon představuje zároveň šanci pro věřitele, že se jim dluhy vrátí – dlužníci budou totiž motivováni vyřešit svoji situaci.

Šance poučit se z vlastních chyb

Jedním dechem Výborný ale uvádí, že toto jednorázové dobrodiní bude časově omezené a nebude se vztahovat na dluhy na výživném, náhrady škod a škody z úmyslných trestných činů. Podle Výborného není milostivé léto rezignací na spravedlnost, ale novou příležitostí. „Chyby si musíme přiznat. Chybu udělali ti, kdo se naivně zadlužili. Chybu udělal i stát, který svojí laxností umožnil lichvářské praktiky některých věřitelů,“ uvádí na závěr Výborný. A pozitivní zprávou je, že aktuálně ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny milostivé létu u dluhů vůči státu podpořil. Šance na nový restart se tedy blíží.

 

Zadavatel/Zpracovatel: KDU-ČSL

 

 

 

 

peníze
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Dala bych přednost kvalitnějším zákonům, které by nenahrávaly exekutorské lobby. Zaplatit navíc 100% jistiny- to je přeci lichva !
Eva Stoklasová
p.E.Valeriánová - plně s Vámi souhlasím, totéž s p. Olgou Skopanovou
Věra Lišková
Někdo nechápe, kdo je sponzor a co je slušnost.
Elena Valeriánová
Dluhy se buď za a) nemají dělat a nebo za b) mají splácet. A přijít s předvolební agitaci a tvářit se jak spasitelé a přitom mít máslo na hlavě. Pán s úlisným úsměvem na tváři mě bude na hlavní stránce strašit určitě celý týden. A to nemám žádný dluh!
Ladislav Vesecký
Flanďáci pomohli tady zprzněnými zákony legalizovat lichvu a exekutorsou mafií a svádějí to na nezodpovědné dlužníky. Vše prosadil jistý Ciryl Svoboda!
Olga Škopánová
Pane Bože nemohl bys vysvětlit svým ovečkám, že senioři opravdu nepotřebují, aby je KDU ČSL učila na počítači, tahala z dluhů či něco podobného.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.