Jak dlouhá je Dlouhá?
FOTO: Alena Tollarová

Jak dlouhá je Dlouhá?

1. 10. 2020

Vrchů s názvem Dlouhý je na mapě naší republiky nepočítaně a jen v Českém středohoří jich znám několik. Těch s názvem Dlouhá už tolik není. Jedna Dlouhá (hora?), vysoká 483 m, leží v jižní části Českého středohoří mezi obcemi Kozly a Jabloncem. Nenechte se zmást, je to asi 10 km severně od Loun.

Že je Dlouhá dlouhá, se můžete přesvědčit pohledem ze silnice nebo z některého z okolních vrchů. Já nabízím pohled z Mlýnského vrchu u Libčevsi. Dlouhá je jedním z těch sympatických vršků, ve směru od Kozlů je zalesněná a z pohledu od jihu je to holátko. Nevede na něj žádná turistická značka.

Rozhodly jsme se s kamarádkou pro výlet na Dlouhou a vystoupily z autobusu na návsi v Kozlech. Nevěděly jsme, kudy se na Dlouhou dostanem, a zajásaly jsme hned za vsí při pohledu na cestu, vedoucí poli směrem k Dlouhé. Myšky nám vesele poskakovaly pod nohama a cesta nás dovedla někam, netušily jsme přesně, kam. Usoudily jsme, že pokud chceme přejít Dlouhou po hřebeni, jsme na opačné straně, než bychom potřebovaly být, abychom mohly pokračovat do Jablonce a na Číčov. Podařilo se nám sedlem přejít na holou stranu a cestičkou pod táhlým svahem jsme se dostaly do správného místa, odkud jsme začaly pozvolna stoupat k vrcholu. Tam jsme s překvapením našly bytelnou sedací soupravu, odolávající větru dešti. Vybalily jsme svačinky, pod modrou oblohou chytaly baboletní paprsky, klábosily a hleděly na utěšenou krajinu pod námi, zahalenou do nepříliš fotogenického oparu.

Batůžky nám splaskly a my jsme se vydaly dál a Dlouhou podle plánu přešly. Cesta na druhé straně nás svedla do Jablonce a odtud je už jen kousek do Hořence a na Číčov nad ním. Cestou jsme splasklé batůžky naplnily hruškami a pak už spěchaly na autobus.

Celou trasu, měřící jen asi 5-6 km, jsme šly půl dne. A víte, že jsme neměly vůbec žádné výčitky? Ten výlet totiž nebyl o ujitých kilometrech, ale o podzimní pohodičce dvou kamarádek, které se neviděly celé léto a měly si o čem povídat. Dlouhá byla příjemným cílem setkání. Já si můžu odškrtnout další zdolaný středohorský vrchol. A jak je vlastně Dlouhá dlouhá? No tak akorát!

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.