Jak dlouhá je Dlouhá?
FOTO: Alena Tollarová

Jak dlouhá je Dlouhá?

1. 10. 2020

Vrchů s názvem Dlouhý je na mapě naší republiky nepočítaně a jen v Českém středohoří jich znám několik. Těch s názvem Dlouhá už tolik není. Jedna Dlouhá (hora?), vysoká 483 m, leží v jižní části Českého středohoří mezi obcemi Kozly a Jabloncem. Nenechte se zmást, je to asi 10 km severně od Loun.

Že je Dlouhá dlouhá, se můžete přesvědčit pohledem ze silnice nebo z některého z okolních vrchů. Já nabízím pohled z Mlýnského vrchu u Libčevsi. Dlouhá je jedním z těch sympatických vršků, ve směru od Kozlů je zalesněná a z pohledu od jihu je to holátko. Nevede na něj žádná turistická značka.

Rozhodly jsme se s kamarádkou pro výlet na Dlouhou a vystoupily z autobusu na návsi v Kozlech. Nevěděly jsme, kudy se na Dlouhou dostanem, a zajásaly jsme hned za vsí při pohledu na cestu, vedoucí poli směrem k Dlouhé. Myšky nám vesele poskakovaly pod nohama a cesta nás dovedla někam, netušily jsme přesně, kam. Usoudily jsme, že pokud chceme přejít Dlouhou po hřebeni, jsme na opačné straně, než bychom potřebovaly být, abychom mohly pokračovat do Jablonce a na Číčov. Podařilo se nám sedlem přejít na holou stranu a cestičkou pod táhlým svahem jsme se dostaly do správného místa, odkud jsme začaly pozvolna stoupat k vrcholu. Tam jsme s překvapením našly bytelnou sedací soupravu, odolávající větru dešti. Vybalily jsme svačinky, pod modrou oblohou chytaly baboletní paprsky, klábosily a hleděly na utěšenou krajinu pod námi, zahalenou do nepříliš fotogenického oparu.

Batůžky nám splaskly a my jsme se vydaly dál a Dlouhou podle plánu přešly. Cesta na druhé straně nás svedla do Jablonce a odtud je už jen kousek do Hořence a na Číčov nad ním. Cestou jsme splasklé batůžky naplnily hruškami a pak už spěchaly na autobus.

Celou trasu, měřící jen asi 5-6 km, jsme šly půl dne. A víte, že jsme neměly vůbec žádné výčitky? Ten výlet totiž nebyl o ujitých kilometrech, ale o podzimní pohodičce dvou kamarádek, které se neviděly celé léto a měly si o čem povídat. Dlouhá byla příjemným cílem setkání. Já si můžu odškrtnout další zdolaný středohorský vrchol. A jak je vlastně Dlouhá dlouhá? No tak akorát!

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Moc se mi líbí, jak vandruješ pro radost.
Jan Zelenka
Aleno, tak notorického turistu aby pohledal. Měla bys o svých výletech a poznatcích napsat knihu. Měla bys ve mně prvního čtenáře. Hlavně ať ti vydrží co nejdéle fyzička. Nejde o chuť, té máš na rozdávání. Tuto část kraje neznám.
Hana Práglová
Ali,tvé články a perfektní fotky mi vždy připadají,jako bych tam byla také.Děkuji
Elena Valeriánová
Já mám problém poznat, který kopec se jak jmenuje a proto obdivuji tvoji znalost místopisu. Proto tak ráda chodím s tebou, alespoň prostřednictvím tvých článků a fotoreportáží, na výšlapy.
Eliška Murasová
Ali, bezvadné fotky, i v Beskydech máme kopec Dlouhá. Jsi neskutečná turistka, neznám takovou.
Anna Čípová
Ali, jako vždy paráda. Obdivuji tvůj elán. Tak ať ti to šlape.
Eva Mužíková
Alenko, Tvůj zápal pro zdolávaní kopců, kopečků nebo jen vyvýšenin je úžasný. Díky Tobě tu krajinu začínám sice jen z fotek, čím dál tím více obdivovat...
Martina Růžičková
Tak to musel být bezva výlet :-)!!!
František Matoušek
Hezky komentovaný výlet s příjemným občerstvením na vršku Dlouhé(přímo lukulské hody). Krásné fotky. Mám vlastně už schozené téměř celé Středohoří a nemusel jsem se ani zvednout ze židle. Prima. A ta doporučovaná knížka, to je opravdu k zamyšlení !
Jitka Hašková
Krásný výlet a krásné fotky. Díky Aleno. Marie má pravdu, mohla bys vydat knížku výletů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...