Lázně Libverda a okolí
FOTO: autor

Lázně Libverda a okolí

2. 10. 2020

Často jezdím do Libverdy, nejdříve jako pacient a nyní jako turista, který obdivuje nádherné okolí. Samotné lázně jsou umístěny v nádherném parku, kde v měsících květnu a červnu překrásně kvetou rododendrony. Jsou zde i jiné rarity, např. strom liliovník tulipánokvětý. V parku je umístěno mnoho laviček a dalších věcí, jako jsou posilovací stroje pro pacienty apod. Procházka parkem, o který je vzorně postaráno, je velice příjemná a dobře se tam i relaxuje. Pěkná kolonáda s lázeňskými budovami a fontánou je rovněž pohledná. Uhličité koupele, masáže, rehabilitační cvičení a ostatní procedury, prováděné kvalitním a chápajícím personálem, patří rovněž k příjemným zážitkům. V podvečerních hodinách je slyšet na kolonádě i hru na klavír, která je milá a také uklidňuje.

V okolí obce je umístěno několik výhledů s dřevěnými sochami. A nedaleko se nachází i obří sud. Kdo není lázeňským hostem, najde ubytování v hotelu Central, který je přímo u silnice, vedoucí kolem kolonády, nebo v jeho přilehlých destinacích. Na celé lázeňské městečko shlíží Smrk, což je nejvyšší vrchol Jizerských hor. Pokud byste se zajímali o horskou turistiku, je v okolí několik oblíbených kopců – Paličník, Kočičí kameny a další. Jedním z nejoblíbenějších míst jsou sousedící Hejnice s bazilikou Navštívení Panny Marie z 18. století.

K dalším pozoruhodnostem tohoto místa patří nedaleký Frýdlant s hradem a zámkem. Má rovněž velice zajímavou radniční budovu. Také zámek Sychrov patří k oblíbeným místům, která stojí za zhlédnutí. Je tady také velká zámecká zahrada. V neposlední řadě je oblíbené Kryštofovo údolí s keramickým orlojem a sochou čůrajícího pejska. Dřevěný kostelík sv. Kryštofa stojí také za prohlídku. Je zde k vidění i muzeum betlémů. Nedaleký železniční viadukt v obci Novina je vskutku impozantní a pohled zespoda je rozhodně působivý.

Dalšími výlety mohou být buď návštěva Ještědu v Liberci a nebo krásné polské lázně Swieradow zdroj. Malebné městečko se zajímavou kašnou. Také se lze svézt lanovkou na Stóg Izerski, což je v podstatě hora Smrk z polské strany.

 Je toho k vidění jistě i víc, ale toto bylo, podle mne to, co mne nejvíc zaujalo.

 

cestování
Hodnocení:
(5.3 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%