Lázně Libverda a okolí
FOTO: autor

Lázně Libverda a okolí

2. 10. 2020

Často jezdím do Libverdy, nejdříve jako pacient a nyní jako turista, který obdivuje nádherné okolí. Samotné lázně jsou umístěny v nádherném parku, kde v měsících květnu a červnu překrásně kvetou rododendrony. Jsou zde i jiné rarity, např. strom liliovník tulipánokvětý. V parku je umístěno mnoho laviček a dalších věcí, jako jsou posilovací stroje pro pacienty apod. Procházka parkem, o který je vzorně postaráno, je velice příjemná a dobře se tam i relaxuje. Pěkná kolonáda s lázeňskými budovami a fontánou je rovněž pohledná. Uhličité koupele, masáže, rehabilitační cvičení a ostatní procedury, prováděné kvalitním a chápajícím personálem, patří rovněž k příjemným zážitkům. V podvečerních hodinách je slyšet na kolonádě i hru na klavír, která je milá a také uklidňuje.

V okolí obce je umístěno několik výhledů s dřevěnými sochami. A nedaleko se nachází i obří sud. Kdo není lázeňským hostem, najde ubytování v hotelu Central, který je přímo u silnice, vedoucí kolem kolonády, nebo v jeho přilehlých destinacích. Na celé lázeňské městečko shlíží Smrk, což je nejvyšší vrchol Jizerských hor. Pokud byste se zajímali o horskou turistiku, je v okolí několik oblíbených kopců – Paličník, Kočičí kameny a další. Jedním z nejoblíbenějších míst jsou sousedící Hejnice s bazilikou Navštívení Panny Marie z 18. století.

K dalším pozoruhodnostem tohoto místa patří nedaleký Frýdlant s hradem a zámkem. Má rovněž velice zajímavou radniční budovu. Také zámek Sychrov patří k oblíbeným místům, která stojí za zhlédnutí. Je tady také velká zámecká zahrada. V neposlední řadě je oblíbené Kryštofovo údolí s keramickým orlojem a sochou čůrajícího pejska. Dřevěný kostelík sv. Kryštofa stojí také za prohlídku. Je zde k vidění i muzeum betlémů. Nedaleký železniční viadukt v obci Novina je vskutku impozantní a pohled zespoda je rozhodně působivý.

Dalšími výlety mohou být buď návštěva Ještědu v Liberci a nebo krásné polské lázně Swieradow zdroj. Malebné městečko se zajímavou kašnou. Také se lze svézt lanovkou na Stóg Izerski, což je v podstatě hora Smrk z polské strany.

 Je toho k vidění jistě i víc, ale toto bylo, podle mne to, co mne nejvíc zaujalo.

 

cestování
Hodnocení:
(5.3 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Hezká pozvánka do mého kraje. Všechna zmíněná místa, kromě Smrku, dobře znám.
Jana Petlachová
Lázně Libverda znám a skoro všechna místa, o kterých píšete, jsme navštívili. Je tam opravdu krásně. Při čtení článku a prohlížení fotek se mi vybavily hezké vzpomínky. Díky.
Martina Růžičková
Prima pozvánka do Libverdy i jejího okolí.
Zuzana Pivcová
Další hezký cestopis, děkuji.
Jaroslav Kolín
My jsme tam jezdili do našeho rekreačního střediska. Okolí je skvělé a máme prolezlé, jen na Kočičí kameny jsme se nějak nedostali. Vynikající byla káva, kterou jsme si vařili z místní minerálky.
Hana Rypáčková
Byla jsem tam vloni na podzim a moc se mi tam líbilo, ovšem jen na výletě ..
Daniela Řeřichová
Děkuji za textově i vizuálně hezkou pozvánku do míst, která neznám.
Dana Puchalská
Moc hezký článek. Nikdy jsem tam nebyla.
Marie Seitlová
Děkuji za článek, připomněl mi loňskou návštěvu lázní. Moc se mi tam líbilo i v okolí.
Marie Doušová
Frýdlansko a lázně Libverdu znám moc dobře, neboť tam jezdíme každý rok ,máme tam příbuzné. V tomto okolí je hodně co navštívit a pokochat se uměleckými výtvory a přenádhernou přírodou. Všem doporučuji tento kraj navštívit, je tam krásně.Dík za foto a článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.