Tip na výlet - Peruc a rozhledna Stradonka
FOTO: autorka

Tip na výlet - Peruc a rozhledna Stradonka

3. 10. 2020

aneb reparát. 

Ten, kdo sleduje moje putování po svých cestou a občas i necestou, bude si pamatovat můj loňský nepovedený výlet. Tenkrát jsem si vzala příliš velké sousto na listopadové odpoledne a výšlap končil úprkem ze ztemnělého lesa s vybitým telefonem a pořádným strachem na zádech. Po této "polízanici" jsem byla podarována šikovným pomocníkem na cesty - powerbankou. Jelikož sobě i vám rozhlednu Stradonka vlastně dlužím, letos jsem si výlet zopakovala a z opatrnosti na něj vyrazila raději hned ráno.

Start výletu je v Peruci na autobusové zastávce. Zde se poohlédneme po modré turistické značce, která nás výletem z větší části povede. Peruc je městys v okrese Louny s dlouhou historií a určitě o ní každý slyšel ve škole. Jestli je skutečně pravda, že kníže Oldřich tu potkal sličnou pradlenku Boženku, "perúc" prádlo u studánky, to už se těžko dovíme. Pověst je to však půvabná, tak jí budeme věřit, zvlášť když se cestou zastavíme u Boženiny studánky a prastarého Oldřichova dubu, spoutaného po různých ranách osudu včetně požáru pevnými obručemi. Ještě předtím se rozhlédneme po náměstí s dominantním žlutým barokním kostelem sv. Petra a Pavla. Téměř naproti němu najdeme rokokový zámek s novotou svítící omítkou. Zámek je v soukromých rukou a po náročné rekonstrukci se letos o prázdninách otevřel veřejnosti. Ještě v říjnu se o víkendech konají prohlídky. 

Cesta se dosti prudce svažuje do údolí a kolem Boženiny studánky sejdeme dolů k Oldřichovu dubu. Z Peruce se za ruku s modrou značkou vede naučná stezka do Stradonic k rozhledně Stradonka. Na náhorní planině nad vsí se v pozdní době halštatské nacházelo opevněné hradiště, z něhož do dnešní doby zůstal viditelný val dlouhý 520 m. Ačkoliv se jedná o nadmořskou výšku jen 290 m, nabízí se odtud výborný výhled na střední Poohří, České středohoří i Krušné hory. Myšlenka, postavit na tomto místě rozhlednu, se zrodila v hlavě Hany Dvořákové, jedné z aktivistek stradonického Klubu žen. O tom, že nezůstalo jen u myšlenky, se můžete snadno přesvědčit při návštěvě půvabné rozhledničky Stradonka. Dřevěná, 6 m vysoká vyhlídková věž byla slavnostně otevřena 18. 7. 2009. O něco později k ní přibyly ještě sluneční hodiny.

Cesta vede příjemným terénem, většinou lesem, přes vyhlídku s přiléhavým názvem Na krásné vyhlídce. V Chrastíně, což je osada o několika číslech, se u rozcestníku cesta prudce stáčí doprava a spojuje se žlutou značkou. A právě žlutá značka je tu přestupní k rozhledně.

Rozhledna je dřevěná, bytelná a leze se do ní po žebříku. Vy i děti budete určitě nadšeni. Přes její výšku, nebo tedy spíše šestimetrovou nížku, se vám naskytne krásný rozhled po Českém středohoří. Můžete si jmenovat názvy kopečků a přitom posvačit. Já jsem na stole v prostoru pod střechou našla pečlivě zabalené dva velké balíky nádherných knih. Rozložila jsem si je, listovala a přemýšlela o tom, který dobrodinec je tam přinesl. 

A potom buď pokračovat dál po žluté dolů pod kopec do Stradonic, dál po modré pokračovat přes Evaň do Libochovic nebo se vrátit, jako jsem to udělala já.

Trasa Peruc-Stradonka měří něco přes pět kilometrů.

Zdroj informací o rozhledně: www.stradonka.cz

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.