Tip na výlet - Peruc a rozhledna Stradonka
FOTO: autorka

Tip na výlet - Peruc a rozhledna Stradonka

3. 10. 2020

aneb reparát. 

Ten, kdo sleduje moje putování po svých cestou a občas i necestou, bude si pamatovat můj loňský nepovedený výlet. Tenkrát jsem si vzala příliš velké sousto na listopadové odpoledne a výšlap končil úprkem ze ztemnělého lesa s vybitým telefonem a pořádným strachem na zádech. Po této "polízanici" jsem byla podarována šikovným pomocníkem na cesty - powerbankou. Jelikož sobě i vám rozhlednu Stradonka vlastně dlužím, letos jsem si výlet zopakovala a z opatrnosti na něj vyrazila raději hned ráno.

Start výletu je v Peruci na autobusové zastávce. Zde se poohlédneme po modré turistické značce, která nás výletem z větší části povede. Peruc je městys v okrese Louny s dlouhou historií a určitě o ní každý slyšel ve škole. Jestli je skutečně pravda, že kníže Oldřich tu potkal sličnou pradlenku Boženku, "perúc" prádlo u studánky, to už se těžko dovíme. Pověst je to však půvabná, tak jí budeme věřit, zvlášť když se cestou zastavíme u Boženiny studánky a prastarého Oldřichova dubu, spoutaného po různých ranách osudu včetně požáru pevnými obručemi. Ještě předtím se rozhlédneme po náměstí s dominantním žlutým barokním kostelem sv. Petra a Pavla. Téměř naproti němu najdeme rokokový zámek s novotou svítící omítkou. Zámek je v soukromých rukou a po náročné rekonstrukci se letos o prázdninách otevřel veřejnosti. Ještě v říjnu se o víkendech konají prohlídky. 

Cesta se dosti prudce svažuje do údolí a kolem Boženiny studánky sejdeme dolů k Oldřichovu dubu. Z Peruce se za ruku s modrou značkou vede naučná stezka do Stradonic k rozhledně Stradonka. Na náhorní planině nad vsí se v pozdní době halštatské nacházelo opevněné hradiště, z něhož do dnešní doby zůstal viditelný val dlouhý 520 m. Ačkoliv se jedná o nadmořskou výšku jen 290 m, nabízí se odtud výborný výhled na střední Poohří, České středohoří i Krušné hory. Myšlenka, postavit na tomto místě rozhlednu, se zrodila v hlavě Hany Dvořákové, jedné z aktivistek stradonického Klubu žen. O tom, že nezůstalo jen u myšlenky, se můžete snadno přesvědčit při návštěvě půvabné rozhledničky Stradonka. Dřevěná, 6 m vysoká vyhlídková věž byla slavnostně otevřena 18. 7. 2009. O něco později k ní přibyly ještě sluneční hodiny.

Cesta vede příjemným terénem, většinou lesem, přes vyhlídku s přiléhavým názvem Na krásné vyhlídce. V Chrastíně, což je osada o několika číslech, se u rozcestníku cesta prudce stáčí doprava a spojuje se žlutou značkou. A právě žlutá značka je tu přestupní k rozhledně.

Rozhledna je dřevěná, bytelná a leze se do ní po žebříku. Vy i děti budete určitě nadšeni. Přes její výšku, nebo tedy spíše šestimetrovou nížku, se vám naskytne krásný rozhled po Českém středohoří. Můžete si jmenovat názvy kopečků a přitom posvačit. Já jsem na stole v prostoru pod střechou našla pečlivě zabalené dva velké balíky nádherných knih. Rozložila jsem si je, listovala a přemýšlela o tom, který dobrodinec je tam přinesl. 

A potom buď pokračovat dál po žluté dolů pod kopec do Stradonic, dál po modré pokračovat přes Evaň do Libochovic nebo se vrátit, jako jsem to udělala já.

Trasa Peruc-Stradonka měří něco přes pět kilometrů.

Zdroj informací o rozhledně: www.stradonka.cz

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Sláva vlasti a dalšímu výletu! Povedlo se napodruhé, jsi zkrátka cílevědomá. Při čtení o tom prvním pokusu mi fakt pěkně zatrnulo a teprve teď si to nad fotkami užívám.
Eva Mužíková
Tentokrát žádné bloudění, žadné bahno na botách??? Opět hezké povídání a zajímavé fotky...
Zuzana Pivcová
No, vida, jak se opravná zkouška povedla.
Eliška Murasová
Mám ráda rozhledny a výhledy z nich. Tato pěkná dřevěná stavba a zdá se malá. Pěkný výlet!
Helenka Vambleki
Tak jsem se s tebou pěkně prošla a ani mě nožky nebolí, i na rozhlednu jsem vystoupala bez závratě!!! Přálo ti počasí, to se to fotí! Tvoje fotovýlety nemají chybu!!!
Marie Měchurová
Když to všechno půjde dobře, tak konečně navštívíme ten Váš kouzelný kraj, který znám zatím jen z fotek. V červnu máme plánovaný zájezd s turisťákem do Českého Středohoří. Už máme zamluvené i ubytování, ale zatím nevím kde. Vyberu z Vaších článků pár tipů na výlety. Už se těším.
Soňa Prachfeldová
Jak vidno, počasí tentokráte nezklamalo a okolí je nádherné. Dobře , ze se zámek zvelebuje, též muzeum je moc pěkné.
Anna Čípová
Dík za krásnou procházku. Středohoří je kouzelné. snad se tam ještě dostanu.
Marie Novotná
Bylo mi ctí vidět na vlastní oči kousek této trasy-před časem s Tebou.Bylo to krásné a krásné to je i v okolí.Fotky jsou důkazem. D í k.
Jitka Hašková
Aleno, díky tobě poznávám spoustu zajímavých a krásných míst, kam se zatím nemohu vydat. Snad mi to časem vyjde. Díky za jímavý článek a krásné fotky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.