Od pondělí bude Česko bez kultury a sportu. Restaurace budou otevřeny jen do 20 hodin
Ministr zdravotnictví Roman Prymula. FOTO: stream ČT

Od pondělí bude Česko bez kultury a sportu. Restaurace budou otevřeny jen do 20 hodin

8. 10. 2020

Vláda reaguje na rychle se šířící nemoc covid-19 mezi českým obyvatelstvem celou řadou nových omezení, která se dotýkají zejména kulturních a sportovních akcí, výuky na školách a také režimu v restauracích.

 „Máme tady vysoké zatížení zdravotního systému, roste počet hospitalizovaných pacientů, za dva týdny mohou být nemocnice na hranici kapacity. A roste i počet úmrtí. Proto jsme se rozhodli na dobu 14 dnů velmi drasticky omezit volnočasové aktivity a prakticky je zmrazit,“ zdůvodnil nová opatření ministr zdravotnictví Roman Prymula.

 

Jak budou jednotlivá opatření vypadat?

Od zítřka bude omezen provoz restaurací. Ty budou muset následujících 14 dní zavírat již ve 20.00 hodin a u jednoho stolu bude moci sedět skupina nejvýše čtyř osob. Jen dvě osoby pak budou moci sedět v tzv. food courtech v obchodních centrech, která musí od zítřka také vypnout wifi, aby se v nich nesrocovali mladí lidé, zejména studenti, kteří využívají přístupu k internetu v těchto zařízeních.

Od zítřka se také zakazují veškeré sportovní aktivity ve vnitřních prostorách jako jsou bazény či fitcentra. Venku bude možné provozovat sporty maximálně do počtu dvaceti lidí. 

Od pondělí 12. října pak dojde k zavření všech kulturních událostí, jako je provoz divadel, kin či koncertů. a uzavřeny budou i zoologické zahrady.

Vládní opatření se dotkne i provozu úřadů. Ty budou od příštího týdne otevřeny jen dva dny v týdnu, a to na 5 hodin. 

"Lidé nakažení koronavirem budou mít možnost izolovat se na deset dnů v zařízeních hotelového typu, aby se omezilo riziko další nákazy v rodině. Tato izolace bude dobrovolná, bude záležet na individuálním rozhodnutí," uvedl ministr Prymula na dnešní tiskové konferenci. Podle něho hotely nabídly vládě volnou kapacitu k využití pro tento účel. Vlastní provoz hotelů a penzionů vláda nyní omezovat nehodlá.

koronavirus
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%