Od pondělí bude Česko bez kultury a sportu. Restaurace budou otevřeny jen do 20 hodin
Ministr zdravotnictví Roman Prymula. FOTO: stream ČT

Od pondělí bude Česko bez kultury a sportu. Restaurace budou otevřeny jen do 20 hodin

8. 10. 2020

Vláda reaguje na rychle se šířící nemoc covid-19 mezi českým obyvatelstvem celou řadou nových omezení, která se dotýkají zejména kulturních a sportovních akcí, výuky na školách a také režimu v restauracích.

 „Máme tady vysoké zatížení zdravotního systému, roste počet hospitalizovaných pacientů, za dva týdny mohou být nemocnice na hranici kapacity. A roste i počet úmrtí. Proto jsme se rozhodli na dobu 14 dnů velmi drasticky omezit volnočasové aktivity a prakticky je zmrazit,“ zdůvodnil nová opatření ministr zdravotnictví Roman Prymula.

 

Jak budou jednotlivá opatření vypadat?

Od zítřka bude omezen provoz restaurací. Ty budou muset následujících 14 dní zavírat již ve 20.00 hodin a u jednoho stolu bude moci sedět skupina nejvýše čtyř osob. Jen dvě osoby pak budou moci sedět v tzv. food courtech v obchodních centrech, která musí od zítřka také vypnout wifi, aby se v nich nesrocovali mladí lidé, zejména studenti, kteří využívají přístupu k internetu v těchto zařízeních.

Od zítřka se také zakazují veškeré sportovní aktivity ve vnitřních prostorách jako jsou bazény či fitcentra. Venku bude možné provozovat sporty maximálně do počtu dvaceti lidí. 

Od pondělí 12. října pak dojde k zavření všech kulturních událostí, jako je provoz divadel, kin či koncertů. a uzavřeny budou i zoologické zahrady.

Vládní opatření se dotkne i provozu úřadů. Ty budou od příštího týdne otevřeny jen dva dny v týdnu, a to na 5 hodin. 

"Lidé nakažení koronavirem budou mít možnost izolovat se na deset dnů v zařízeních hotelového typu, aby se omezilo riziko další nákazy v rodině. Tato izolace bude dobrovolná, bude záležet na individuálním rozhodnutí," uvedl ministr Prymula na dnešní tiskové konferenci. Podle něho hotely nabídly vládě volnou kapacitu k využití pro tento účel. Vlastní provoz hotelů a penzionů vláda nyní omezovat nehodlá.

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Valerie Polášková
Já si myslím, že toto musela být pěkná rána pro všechny podnikatele v gastro oboru. Sama jsem toto viděla z první ruky u svého známého, který má takovou malou restauraci tady u nás. Provozuje ji už dlouho a těsně před krizí se pustil do její rekonstrukce. Nakoupil tam fungl nové gastro vybavení od https://www.atfornax.cz/ a pěkně se díky tomu zadlužil. Bohužel mu pak bylo prakticky znemožněno na pěkně dlouhou dobu podnikat. Dluhy ale musel samozřejmě splácet dál. Znamenalo to pro něj, že si musel rychle najít novou práci v úplně jiném oboru, aby zůstal nad vodou. Teď má restauraci opět otevřenou, ale vzhledem k tomu, jak se situace vyvíjí v současné době to do budoucna nevidí zrovna růžově. Říkal, že pokud bude muset opět zavřít, tak už to bude nadobro.
Jaroslav Kolín
Paní Řezáčová, komentáře bohužel nelze hodnotit hvězdičkami. Za ten váš byste jich u mě měla pět.
Hana Řezáčová
Pane Dvořáku, jestli myslíte "člověka, který se zabývá kšeftováním se zdravotními pomůckami" ministra Prymulu, tak se mýlíte - když opouštěl za ministra Vojtěcha ministerstvo zdravotnictví, tak si zařídil živnostenský list na nějaké zdravotní pomůcky, ale když se stal vládním zmocněncem, živnostenský list pozastavil, už to několikrát vysvětloval ... Jinak ještě na úmrtí s covidem, na covid - když je někdo covid pozitivní, nemoc se mu rozbouří, tak to zhorší popř. vyvolá těžké problémy na jiných orgánech a než dojde k orgánovému selhání, uběhne třeba 4, 5 týdnů (na ARO), takže v době smrti už není covid-pozitivní ... Je to tak i u chřipky (u HIV aj.) - neumírá se na chřipku, ale na následky .... Ještě k těm obézním - i tlustý má právo na život a klidně. když nebude mít teď smůlu, tak si tady bude spokojeně mlsat dalších 20 let ( i diabetik, i s vysokým TK) ... A k těm děsivým zprávám - i jinde mají plno opatření (viz Německo, Francie, VB, Izrael) ... Podle mne je úplně jedno kdo je tč. ve vládě, jestli Petr nebo Pavel - každý by se k této situaci musel nějak postavit ... Nejde o ty nemocné trochu nebo vůbec (jen pozitivní), ale o ty 4% z nich co skončí ve špitále a z nich čtvrtina na JIP ...Myslíte, že ty záběry z ARO, unavené sestřičky v "mundúrech", odkládání plánovaných operací, tak to není pravda? Všechna dobrá, popř. i blbá opatření, jsou jen snaha nezavalit špitály - pokud budou všude ležet "coviďáci", kde skončí např. člověk v komatu po krvácení do žaludku? A o tom to je ... Přeju zdraví!
Jan Ciprys
V Restauraci jsem byl naposledy před 30léty v kině ještě jako student.jen ten bazén mi bude chybět. Když budou úřady fungovat jen dva dni po 5 hodin doufám že tak budou i zaplaceni.Ajestli to pomůže určitě ne !!!!! My Češi jsme totiž národ Švejků ze všeho máme srandu.
Petr Dvořák
Paní Řezáčová, vaše početní operace mě fascinují. Znovu si přečtěte, co jsem napsal 9.10.2020 06:50. Podle vaší logiky čím kratší otevírací doba úřadů (analogicky i např. obchodů nebo čím méně lékařů bude ordinovat), tím míň lidí tam bude. Ano máte pravdu. Jak jsem už psal, nejlepší způsob, aby se lidé nikde nesetkávali, je všechno zavřít a nechat zhroutit nejen ekonomiku, ale doslova celou společnost. Sledujte kromě děsivých zpráv z naší republiky i to, co se děje jinde, kde takto nepostupovali? Kde nemají ve vládě člověka, který se zabývá kšeftováním se zdravotními pomůckami, takže je pro něho ideální "více roušek" (o jejichž skutečném významu se odborníci do teď přou), "více respirátorů", "více vakcín" (které sice nejsou odzkoušené, ale jistě budou drahé), "více testů" (které bude nejlepší provést na všech 10 milionech obyvatel, takže výsledek dostanete tak za dva-tři měsíce - není to srandovní???!!!) Já těm jejich číslům nevěřím. Víc pravdy bude mít Winston Churchill, který říkal: "Věřím pouze statistice, kterou jsem si zfalšoval sám." A hlavně nevěřím tomu, že zhroucením státu dosáhneme vítězství nad koronavirem. Babišovy výroky jsou zřejmě srozumitelné pouze voličům ANO: „Ale to není plošné opatření. Je to přesně cílené opatření, jen na celém území státu!“ Prymula ovšem nechce zůstat pozadu “Není příliš důležité, zda lidé zemřeli s Covidem, nebo na Covid. Důležité je, že zemřeli.” Paní Řezáčová, při jejich platech, to je opravdu za všechny prachy. Mimochodem, všimla jste si, jak většina obézních, přidruženými civilizačními chorobami trpících spoluobčanů konečně začala něco dělat pro své zdraví a zvýšení přirozené imunity? Jak se přestali přežírat, popíjet přeslazené nápoje a začali jíst pestrou zdravou stravu, hubnou, cvičí, běhají, sportují, otužují se?
Hana Řezáčová
Když budou úřady otevřené jen dva dny 5 hodin, jistě bude plno lidí, kteří vyřízení své záležitosti odloží (pokud to půjde), tím počet ubyde a nakupení lidí dva dny je menší riziko než 5 dní - jak pro úředníky, tak pro klienty ... Mně to přijde logické ... Nějaká opatření se udělat musí a jistě je zmapováno, kde se lidé shromažďují a co je nejméně bolestivé omezit ... Taky se mohou zavřít všechny obchody, restaurace uzavřít úplně, zavřít celé školy, zrušit městskou dopravu atd. atd. Kritizovat je jednoduché ... Pane Dvořák, jak byste situaci řešil vy?
Věra Ježková
Tiskovku po zasedání vlády jsem sledovala. Oba pánové se mi líbili. Velmi mě štvou nezodpovědní spoluobčané – jak už jsem napsala do Nelíbí.
Petr Dvořák
Aby se lidé nehromadili, tak toto je obzvláště moudré: "Vládní opatření se dotkne i provozu úřadů. Ty budou od příštího týdne otevřeny jen dva dny v týdnu, a to na 5 hodin." Evidentně vychází z toho, že čím kratší dobu bude otevřeno, tím míň lidí tam v tuto dobu přijde. Ad absurdum, kdyby úřady neotevřel vůbec, nikdo by tam nepřišel. To může vymyslet opravdu jenom lampasák.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%