Středeční hrozivá bilance: téměř deset tisíc nově nakažených. Vědci vyzývají k osobnímu lockdownu
Ilustrační foto: pixabay.com

Středeční hrozivá bilance: téměř deset tisíc nově nakažených. Vědci vyzývají k osobnímu lockdownu

15. 10. 2020

Černé scénáře se naplňují: nový typ koronaviru se šíří Českem obrovským tempem. Za jediný den přibylo 9544 nových onemocnění. Nemocnice začínají mít potíže s kapacitou lůžek, navíc přibývá nakažených mezi zdravotnickým personálem.

Podle predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky budou nepříznivá čísla ještě stoupat. Nejkrizovější scénář ústavu počítá na konci října se 1755 zemřelými a 22 000 nakaženými za den. Celkem by na konci měsíce mohlo být hospitalizováno 10 700 pacientů s nemocí covid-19, z nichž zhruba 2200 pacientů by potřebovalo intenzivní péči. Tato situace nastane, pokud se tzv. reprodukční číslo, které je nyní na hodnotě 1,53, výrazně nesníží, čemuž mají dopomoci vládní opatření přijatá v minulých dnech.

Jak uvedl ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček, prvořadým úkolem je nyní navýšit kapacitu nemocničních lůžek právě až na deset tisíc tak, aby byla zajištěna zdravotní péče všem těžce nemocným lidem.

Podle řady odborníků měla být vláda na tuto situaci připravena již mnohem dříve. Její laxní postup se nelíbí většině českého obyvatelstva. Aktuální průzkum společnosti Behavio ukázal, že téměř sedmdesát procent Čechů si myslí, že kabinet situaci buď vůbec nezvládá, anebo má k jeho postupu velké výhrady. Zatímco v březnu, kdy se covid v ČR objevil poprvé, sdílelo tento názor 38 procent dotázaných, nyní jejich počet vzrostl téměř dvojnásobně.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula se již dohodl s řediteli fakultních nemocnic na omezení plánovaných operací tak, aby se nemocnice mohly připravit na péči o nemocné s covidem-19. „Budeme mobilizovat různé stadiony, haly, abychom mohli mít lůžka i tam. Situace začíná být opravdu vážná,“ sdělil také ministr Prymula ve videu zveřejněném na Twitteru.

Podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví je nyní nemocných 77 217 lidí, 60 801 se jich vyléčilo, 1172 pacientů nemoci covid-19  podlehlo. Hospitalizovaných je v současnosti 2678 osob.

 

Výzva multioborového panelu vědcůZa účasti infektologa, epidemiologa a datových vědců pod záštitou rektora ČVUT:

V pondělí 12. 10. byl rekordní počet nově hospitalizovaných, a to téměř 400. Od začátku září do dnešního dne kopíruje s naprostou přesností exponenciální růst. Exponenciálně roste i počet kritických případů a zároveň exponenciálně roste počet nakažených lékařů a sester. Toto vše znamená, že opatření zavedená v průběhu září nefungovala nebo spíše nebyla dodržována tak, aby fungovala. Z toho důvodu jsme se spojili, abychom důrazně upozornili na nadcházející riziko.

Několik našich nezávislých předpovědí a modelů ukazuje následující:
● Téměř jistě se blíží přetížení zdravotního systému, u malých nemocnic v horizontu dní, u velkých v horizontu týdnů. Jako důsledek bude omezena i standardní zdravotní péče.
● Pokud nedojde k dramatické změně chování, může mít dle našich odhadů epidemie 5.000 až 15.000 obětí do konce roku (nad rámec dlouhodobého průměru).
● Je velké riziko, že Česká republika bude následovat italský či newyorský scénář, lékaři budou nuceni rozhodovat, kdo dostane péči a kdo ne.

Apelujeme tedy na obyvatele:
1) Zaveďte osobní lockdown. Mezi lidi vycházejte jen v nejnutnějších případech – například péče o blízké. Neshlukujte se. Minimalizujte fyzický kontakt se všemi lidmi mimo vaši domácnost.
2) Pokud musíte výjimečně mezi lidi, noste roušku přes nos a ústa ve všech vnitřních prostorách a venku v místech, kde nemůžete od všech ostatních lidí udržet vzdálenost dva metry. Virus se šíří hlavně v kapénkách a po jejich vysušení ve formě aerosolu (miniaturních částečkách poletujících volně vzduchem). Kontakt s nimi je třeba zastavit buď vzdáleností nebo kusem látky.
3) Berte situaci skutečně vážně, nevěřte dezinformačním webům a konspiračním teoriím, které riziko zlehčují či popírají (přehled vyvrácených nepravd najdete na manipulatori.cz).
4) To, co uděláme či neuděláme teď, rozhoduje o tom, kolik lidí bude za měsíc vážně nemocných nebo bude umírat – nehrajme ruskou ruletu s osudem našich blízkých. Víme z mnoha analýz a studií, že kombinace 1) a 2) je pro potlačení epidemie nejúčinnější.

Dne 14.10. podepsáni:
doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc, rektor ČVUT, částicový fyzik.
MUDr. Petr Smejkal, infektolog a hlavní epidemiolog IKEM Praha.
doc. RNDr. Jan Konvalinka, CSc., prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum, biochemik.
doc. Jakub Steiner, Ph.D., ekonom v Centru pro teoretická studia UK a AV, na Cerge-Ei, a na Edinburghské univerzitě.
Ing. Vladimír Ždímal, Dr., CSc, vedoucí Oddělení chemie a fyziky aerosolů AV ČR.
Ing. Petr Ludwig, datový vědec, specializace modelování a simulace komplexních systémů.
Ing. Dana Drábová, Ph.D., Dr. h. c. mult., jaderná inženýrka. www.zachranmecesko.cz

 

Výzvu vědců si můžete stáhnout v příloze pod článkem.

Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Ke stažení
Výzva multioborového panelu vědců.pdf

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.