Stromem roku je sedmdesát let stará jabloň z Machova na Náchodsku
Jabloň u Lidmanů je stromem roku 2020. FOTO: stromroku.cz

Stromem roku je sedmdesát let stará jabloň z Machova na Náchodsku

20. 10. 2020

Český Den stromů korunovala radostná zpráva pro obyvatele Machova na Náchodsku. Vítězství v anketě Strom roku si poprvé odnáší ovocný a zároveň nejmladší strom. Největší podporu veřejnosti získala Jabloň u Lidmanů, která si vybojovala 2 191 hlasů.

Stříbro putuje Lípám v Hřebenech na Sokolovsku v Karlovarském kraji, bronz si odnáší dub Hugo z Lednice v Jihomoravském kraji.  Kompletní pořadí nabízí web www.stromroku.cz.

Vítězná jabloň, kožená reneta zimní, již přes sedm dekád stíní návštěvníkům hostince u Lidmanů v Machově u polských hranic. Strom je místním symbolem sousedského života, tradic a udržitelného rozvoje. Ačkoliv letošní rok úrodě obecně moc nepřál, tak jabloň u Lidmanů je obsypaná jablky. Jablečný štrúdl nebo staročeští rytíři z místního ovoce jsou důležitou součástí komunity a můžete si je vychutnat s výhledem na hříčku přírody, která vykouzlila jabloni dutý a křivý kmen s bohatou korunou. Podle pamětníků byly ve 20. letech minulého století na místě vysazeny čtyři jabloně. Když poslední z nich začala chřadnout, zachráněná větev dala život té současné.

Strom do ankety přihlásila Místní akční skupina Stolové hory spolu s obcí, školami, zahrádkáři a dalšími spolky a s podporou syna majitele původního hostince u Lidmanů, který ji vlastnoručně vysadil po konci 2. světové války. „Jabloň po několika letech od vysazení neplodila, tak tatínkovi někdo z hostů poradil, že má málo železa. Tatínek nelenil a zakopal k jejím kořenům hřebíky. A opravdu pak začala plodit,“ vzpomíná Jaroslav Lidman. Stromy se tehdy vozily z druhé strany hranice, z Kaltwasser (Studená Voda), protože byly odolnější vůči zdejšímu počasí. Když se dovezly z české strany, tak většinou nevydržely dlouho a méně plodily.

Nejen letošního vítěze, ale všech dvanáct hrdých finalistů v anketě Strom roku pojí silný příběh i zájem okolí. Přesvědčit se o tom mohli diváci při premiéře slavnostního vyhlášení na www.stromroku.cz, kde je nyní k dispozici jeho záznam. Prostřednictvím ankety se Nadace Partnerství snaží podporovat a motivovat veřejnost k péči o významné stromy a k novým výsadbám. Díky tomu se v letošním zpoplatněném hlasování sešlo 190 tisíc korun, které stromové komunity získají zpět v podobě grantů na výsadby.

 

1. místo Jabloň u Lidmanů
2. místo Lípy v Hřebenech
3. místo Hugo z Lednice
4. místo Otec lesů – Vrakodávný veledub
5. místo Praskoleská lípa
6. místo Lípa sv. Jana Nepomuckého
7. místo Černá dáma
8. místo Strom rodáků
9. místo Janovská tisíciletá lípa
10. místo Jilm u gymnázia
11. místo Javor z Velké Lhoty
12. místo Roškopovská babyka
příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.