Stromem roku je sedmdesát let stará jabloň z Machova na Náchodsku
Jabloň u Lidmanů je stromem roku 2020. FOTO: stromroku.cz

Stromem roku je sedmdesát let stará jabloň z Machova na Náchodsku

20. 10. 2020

Český Den stromů korunovala radostná zpráva pro obyvatele Machova na Náchodsku. Vítězství v anketě Strom roku si poprvé odnáší ovocný a zároveň nejmladší strom. Největší podporu veřejnosti získala Jabloň u Lidmanů, která si vybojovala 2 191 hlasů.

Stříbro putuje Lípám v Hřebenech na Sokolovsku v Karlovarském kraji, bronz si odnáší dub Hugo z Lednice v Jihomoravském kraji.  Kompletní pořadí nabízí web www.stromroku.cz.

Vítězná jabloň, kožená reneta zimní, již přes sedm dekád stíní návštěvníkům hostince u Lidmanů v Machově u polských hranic. Strom je místním symbolem sousedského života, tradic a udržitelného rozvoje. Ačkoliv letošní rok úrodě obecně moc nepřál, tak jabloň u Lidmanů je obsypaná jablky. Jablečný štrúdl nebo staročeští rytíři z místního ovoce jsou důležitou součástí komunity a můžete si je vychutnat s výhledem na hříčku přírody, která vykouzlila jabloni dutý a křivý kmen s bohatou korunou. Podle pamětníků byly ve 20. letech minulého století na místě vysazeny čtyři jabloně. Když poslední z nich začala chřadnout, zachráněná větev dala život té současné.

Strom do ankety přihlásila Místní akční skupina Stolové hory spolu s obcí, školami, zahrádkáři a dalšími spolky a s podporou syna majitele původního hostince u Lidmanů, který ji vlastnoručně vysadil po konci 2. světové války. „Jabloň po několika letech od vysazení neplodila, tak tatínkovi někdo z hostů poradil, že má málo železa. Tatínek nelenil a zakopal k jejím kořenům hřebíky. A opravdu pak začala plodit,“ vzpomíná Jaroslav Lidman. Stromy se tehdy vozily z druhé strany hranice, z Kaltwasser (Studená Voda), protože byly odolnější vůči zdejšímu počasí. Když se dovezly z české strany, tak většinou nevydržely dlouho a méně plodily.

Nejen letošního vítěze, ale všech dvanáct hrdých finalistů v anketě Strom roku pojí silný příběh i zájem okolí. Přesvědčit se o tom mohli diváci při premiéře slavnostního vyhlášení na www.stromroku.cz, kde je nyní k dispozici jeho záznam. Prostřednictvím ankety se Nadace Partnerství snaží podporovat a motivovat veřejnost k péči o významné stromy a k novým výsadbám. Díky tomu se v letošním zpoplatněném hlasování sešlo 190 tisíc korun, které stromové komunity získají zpět v podobě grantů na výsadby.

 

1. místo Jabloň u Lidmanů
2. místo Lípy v Hřebenech
3. místo Hugo z Lednice
4. místo Otec lesů – Vrakodávný veledub
5. místo Praskoleská lípa
6. místo Lípa sv. Jana Nepomuckého
7. místo Černá dáma
8. místo Strom rodáků
9. místo Janovská tisíciletá lípa
10. místo Jilm u gymnázia
11. místo Javor z Velké Lhoty
12. místo Roškopovská babyka
příroda
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Výborná soutěž, člověk se i více zamýšlí nad přírodou, nad nezbytností stromů, zejména lesních porostů, které jsou těžce postizeny kůrovcem.
Daniela Řeřichová
Bezvadná soutěž a lidé kolem. I když nevyhrál můj favorit, těší mě respekt mnoha lidí k přírodě.
Martina Růžičková
Tuto jabloň jedinou z nominovaných stromů jsem měla možnost obdivovat na místě. Výhru jí přeji, i když stromů, které si zaslouží naši pomoc, úctu a pozornost je spousta.
Anna Potůčková
Jen více takových soutěží, nebot je třeba upozornit na to, jak může být příroda krásná, pokud si ji sami nebudeme ničit naším konáním. Je mně vždy smutno, když jdu po krajině či okolo lesa a vidím např. u lesa WC mísu a nad ním na stromě visící rezavou pánev.
Hana Rypáčková
Má příběh...
Zuzana Pivcová
Každý strom by si zasloužil svou výhru, hlavně žít nezničen co nejdéle. Moc hezké.
Dana Puchalská
To je moc pěkná soutěž.
Eva Mužíková
Také mám ráda příběhy stromů. Takovéto soutěže vypovídají o hezkém vztahu lidí k přírodě.
Jana Šenbergerová
Letos jsem hlasování promeškala. Děkuji za informaci. Prohlédla jsem si všechny finalisty a přečetla si jejich příběhy. Nedovedu si svět bez stromů představit. Pár stromů jsme zasadili u nás při zalesňování po kůrovcovém kácení a přispívám na výsadbu stromů a péči o ně na různých místech.
Věra Ježková
Honzo, díky. Hlasovala jsem, informace mi přišla mailem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.