Mám ráda kuchařské knihy - díl LXIII.
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - díl LXIII.

30. 10. 2020

Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. 

Dnes přináším recepty na pokrmy z kuřecího masa. Mají opravdu zvláštní pojmenování.

Čihirtma

1 kuře, špetka šafránu, 2 lžíce másla, 2 cibule, 2-3 lžičky hladké mouky, sůl, pepř, 1/2 litru drůbežího vývaru, petrželová nať, 2 lžičky kopru

Kuře zbavíme kůže, vykostíme je a nakrájíme na malé kostičky. Z kostí, kůže a zbytků masa připravíme vývar. Do malé sklenky dáme vyluhovat šafrán. Na rozehřátém másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku, osolíme, opepříme a několik minut opět osmahneme. Za stálého míchání ředíme vývarem, přidáme maso, přecezenou šafránovou vodu, nasekanou petrželku a kopr, zmírníme oheň a dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podle potřeby podléváme dalším vývarem zcela mírně, aby omáčka zůstala dostatečně hustá. Podáváme s rýží. 

Yassa

 1 kuře, 5-6 lžic oleje, 3 zelené citróny, 3 cibule, 1 pálivá paprička, 1 lžička pálivé mleté papriky, sůl, pepř 

Dvacetčtyři hodin před přípravou dáme marinovat na menší kousky nasekané kuře do směsi ze 4 lžic oleje, šťávy ze 2 citrónů, nadrobno nakrájené cibule a rozdrcené papričky. Občas promícháme. V den přípravy pokrmu maso na lžíci rozehřátého oleje zprudka po všech stranách opečeme. (Můžeme rovněž grilovat.) Na zbylém rozehřátém oleji osmahneme cibuli z marinády, přidáme ji k opečenému masu, podlijeme marinádou a dusíme doměkka. Během dušení podléváme horkou vodou a ke konci osolíme a opepříme. Podáváme s rýží a obložíme třetím na plátky nakrájeným citrónem. 

Čachohbili

1 kuře, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 1 lžička másla, 6-8 žampiónů, 3 cibule, 4-6 rajčat nebo 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce octa nebo citrónové šťávy, 3-4 lžíce portského vína nebo jiného sladšího kořeněného vína, vývar z masoxu, trochu estragonu nebo několik zrnek roztlučeného koriandru, petrželová nať 

Kuře naporcujeme, porce osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji s máslem zprudka po všech stranách opečeme. Vyjmeme, do tuku po opékání přidáme na plátky nakrájené žampióny, chvíli podusíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme, zakapeme octem a vínem a na tomto podkladě rozdusíme oloupaná, semínek zbavená a na čtvrtky nakrájená rajčata. Podlijeme vývarem, přidáme opečené porce kuřete a dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme dalším vývarem a ke konci přidáme ještě estragon nebo roztlučený koriandr. Podáváme s rýží a jednotlivé porce posypeme nasekanou petrželkou. Čachohbili se připravuje rovněž s kyselou smetanou, které ke konci dušení přidáme asi 1/8 l. 

P. S. Na Kavkaze, odkud recept pochází, používají mladé lístky koriandru, které nazývají kyndza. 

Přeji všem, kdo recepty vyzkouší, dobrou chuť. 

 

Recepty jsem vyhledala v knize  Ryby, drůbež, zvěřina na našem stole. Autor Oldřich Kosek. Vydalo nakladatelství Merkur v r. 1987. 

 

 

 

.

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.