KDU-ČSL bojuje za rodiče! Sněmovna schválila návrh lidovců na navýšení ošetřovného na 70 % denního vyměřovacího základu
Ilustrační foto: pixabay.com

KDU-ČSL bojuje za rodiče! Sněmovna schválila návrh lidovců na navýšení ošetřovného na 70 % denního vyměřovacího základu

27. 10. 2020

KDU-ČSL dlouhodobě dokazuje, že stojí na straně rodičů. V aktuální koronavirové krizi jsou to především lidovci, kteří předkládají v Poslanecké sněmovně návrhy na pomoc rodičům s dětmi.

Jejich zásluhou dostanou rodiče, kteří jsou s doma dětmi z důvodu karantény či uzavřené školy, ošetřovné ve výši 70 % denního vyměřovacího základu. Ošetřovné platí i pro osoby pracující na DPP a DPČ, a to po celou dobu trvání mimořádných ošetření.

Druhá vlna udeřila na Českou republiku silou hurikánu – rapidně roste počet pozitivně testovaných Covidem-19, nemocnice začínají volat o pomoc dobrovolníky, lůžkové kapacity se rychle zaplňují a vláda zřizuje polní nemocnici v Letňanech. O pomoc volají kromě nemocničních zařízení také běžní občané, rodiče, drobní živnostníci a další, kteří se musí potýkat s výraznými výpadky svých příjmů.

Schválení navýšení ošetřovného na 70 % je alespoň pro rodiče částečnou finanční pomocí. Řada z nich totiž nemůže z preventivních důvodů využít pro hlídání svých dětí babičky a dědečky. Rodiče tak zůstávají doma na ošetřovném a berou méně peněz. „Jsem rád, že návrh celkem jednoznačně prošel, rodiče totiž nutně potřebují finanční pomoc. Nesmíme dopustit, aby se rodiny dostávaly kvůli koronavirové pandemii do dluhových spirál,“ komentoval po hlasování předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Lidovci přitom připravili návrhy na navýšení ošetřovného ve třech variantách - 70, 75 a 80 % denního vyměřovacího základu. „Doufali jsme ve schválení návrhu na zvýšení ošetřovného na 80 %, ale ve Sněmovně na tomto návrhu nepanovala shoda,“ dodal Jurečka.

Při průměrné čisté mzdě 26 tisíc korun tak po schválení lidoveckého návrhu dostane pečující rodič na ošetřovném o dva tisíce korun více než doposud.

Lidovecký návrh na zvýšení ošetřovného na 80 %

Snaha poslanců KDU-ČSL tímto nekončí. Už na konci září podal předseda lidovců Marian Jurečka návrh zákona na navýšení ošetřovného na 80 % denního vyměřovacího základu. Jeho přijetím by o ošetřovné mohli žádat i rodiče, kteří pečují o děti do 13 let. V těchto dnech o něm rozhoduje vláda, pokud jí na rodičích záleží, doporučí přijetí návrhu poslanců KDU-ČSL i na půdě Poslanecké sněmovny.

 

Zadavatel/Zpracovatel: KDU-ČSL

 

 

 

rodina
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%