Neboj se, je to v troubě...
FOTO: autorka

Neboj se, je to v troubě...

31. 10. 2020

Nedávno jsem si všimla, že v poslední době až příliš často používám větu uvedenou jako nadpis článku. Vlastně si toho všiml můj muž, když jsem mu odpovídala na jeho obvyklou otázku, co bude k obědu.

Když před polednem spatří v kuchyni prázdný sporák, vždycky zneklidní. Ne, že bych ho někdy trápila hladem, ale je zvyklý na své rituály. V poledne se prostě obědvá.

V normálních dobách bývám některé dny v práci, a pak můj muž ví, že buď najde v ledničce krabičku s připraveným jídlem, nebo musí vyrazit někam do terénu a něco si "ulovit". Prakticky zajde do nejbližší restaurace U študáka a dá si něco z jejich meníčka. Restauraci máme přes ulici, vaří a obsluhují tam učni a ceny mají velmi přijatelné. V době koronavirové je samozřejmě všechno zavřené, tak spoléhá na domácí zdroje. A hlavně na mě, že něco uvařím.

I mně však doba koronavirová změnila život. Nedocházím na své pracoviště, ale pracuji doma na tzv. home office. Jsem ráda, že tuto možnost mám, ale má to i své nevýhody. Jednou z nich je, že je v této situace ode mě očekáván nějaký oběd. Buď něco připravím večer na další den, nebo se snažím řídít heslem své snachy, že na přípravu oběda musí stačit půl hodiny. A tak v poslední době velmi často spoléhám na spolupráci s troubou. Pečící troubou. Něco vložím na plech či pekáč, strčím do rozpálené trouby a pak už jen kontroluji. Trouba peče (naštěstí) sama. A u toho můžu docela dobře pracovat. Pracovní stůl s počítačem jsem kdysi prozřetelně umístila do obývací kuchyně. To mi umožňuje postup pečení kontrolovat. A pokud jde všechno podle plánu, v poledne vytahuji hotové jídlo z trouby.

Jako důkaz přidávám pár odzkoušených receptů na jídla z trouby. Možná je znáte, možná vás mohou inspirovat.

 

Květák Gran Moravia

xkvemoravia.jpg

Suroviny:
1 květák
4 lžíce olivového oleje
4 lžíce balzamikového octa
1 lžička tymiánu
sůl
čerstvě mletý pepř
70 g strouhaného sýra Gran Moravia
Dresink:
1 kelímek zakysané smetany
1 lžíce majolky
citrónová šťáva
sůl
pažitka
mletý pepř

Květák rozdělíme na růžičky, omyjeme a necháme dobře okapat. Zatím si v hlubší misce smícháme olivový olej s balzamikovým octem, tymiánem, solí a mletým pepřem. Přidáme květákové růžičky a dobře promícháme, aby se co nejvíce obalily černou směsí. Takto připravený květák přesypeme do větší zapékací misky, vložíme do trouby rozpálené na 200 st. C a pečeme asi 45 minut. Občas (asi po 15 minutách) promícháme. Po uplynutí 45 minut posypeme nastrouhaným sýrem Grand Moravia a pečeme ještě pár minut, než se sýr roztaví a zezlátne. Před podáváním si připravíme dresink smícháním výše uvedených surovin.

 

Krkovička v troubě se zeleninou

marinakrkm.jpg

Suroviny:
4 plátky vepřové krkovice
200 g dýně hokaido
200 g mladé cukety
2 červené cibule
4 brambory
sůl
mletý pepř
olivový olej

Marináda:
5 lžic olivového oleje
1 lžička sladké mleté papriky
2 lžíce worcesterské omáčky
1 lžíce třtinového cukru
4 lžíce bílého vína
sůl
pepř

Den předem si naložíme maso do marinády. Smícháme všechny suroviny na marinádu. Plátky krkovičky lehce naklepeme, vložíme do marinády a uložíme do chladna. Druhý den si připravíme všechnu zeleninu. Základem jsou brambory - ideálně menší, které přepůlíme jen na polovinu. Jako další zeleninu můžeme použít třeba dýní hokaido, cuketu, brokolici. Tu si nakrájíme na přiměřeně velké kusy, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem, promícháme a zatím si ji necháme stranou. Do pekáčku vložíme marinované maso, přidáme hrubě pokrájenou cibuli a půlky brambor a vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. Pečeme 20 minut. Pak přidáme připravenou zeleninu a pečeme dalších 20 minut.

 

Dýňová polévka

xdynepol.jpg


Suroviny:
1 menší dýně hokaido
1 jablko
1 cibule
3 stroužky česneku
trochu oleje
sůl
snítka rozmarýnu
mletý pepř
worcester
1 litr vývaru
pražená dýňová semínka

Dýni důkladně omyjeme, rozčtvrtíme, vydlabeme měkký vnitřek včetně semínek. Dýni můžeme, ale nemusíme loupat (část jsem nechala neoloupanou). Nakrájíme ji na kostky a vložíme do pekáče. Přidáme oloupané a na osminky rozkrájené jablko a hrubě pokrájenou cibuli. Česnek oloupeme a přidáme v celku. Osolíme, opepříme a přidáme větvičku rozmarýny. Dost pokapeme olivovým olejem a promícháme. Vložíme do trouby a necháme minimálně 45 minut péct při teplotě asi 190 st. C. Není nutno ani míchat, ani podlévat. Mezitím si připravíme vývar. Pokud chceme polévku extra hustou, stačí vývaru i méně. Opražíme si na oleji dýňová semínka (ale můžeme je také koupit solená a opražená). Upečenou dýňovou směs vložíme do vývaru a rozmixujeme. Zda úplně či ponecháme sem tam kousek, záleží již na nás. Přidáme lžičku worcesteru, promícháme a ochutnáme. Podle potřeby dosolíme a přidáme pepř. Na talíři posypeme polévku semínky nebo přidáme lžíci zakysané smetany.

 

Pečená zelenina

1zelepece.jpg

Suroviny:

1 malá cuketka
1 paprika
3 brambory
1 mrkev
svazek naťové cibulky
3 lžíce olivového oleje
čerstvé bylinky
sůl

Zeleninu očistíme a hrubě pokrájíme. Můžeme použít různou zeleninu, podle toho, jakou máme právě k dispozici. Uvedená kombinace je moje oblíbená, ale v receptu na fotografii jsem třeba naťovou cibulku nahradila špalíčky pórku. Lze použít i červenou cibuli a česnek, prostě záleží na chuti a možnostech. Čerstvé bylinky také použijeme podle toho, co máme k dispozici. Vhodný je třeba tymián, koriandr, majoránka nebo oregano apod. Zeleninu dáme do misky, přilijeme olej, osolíme a případně i opepříme. Přidáme hrubě natrhané bylinky a v misce promícháme. Troubu rozehřejeme na 200 st. C, připravenou směs nasypeme na plech vyložený papírem na pečení, rovnoměrně rozhrneme a pečeme asi 25 až 30 minut. Před podáváním odstraníme snítky koření. Zeleninu můžeme podávat samotnou nebo s masem. Například s jemnými plátky flank steaku..

 

Bavorská vepřová pečeně (pomalé pečení)

bavorpecenem.jpg


Suroviny:
1 kg vepřové pečeně
2 velké cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce kmínu
1 lžička sladké papriky
1 lžička mletého pepře
1 lžička soli
2 lžíce oleje
Vývar na podlévání

Jde o pomalé pečení, takže počítejte s dobou pečení asi 4 hodiny.
Maso opláchneme a osušíme. Na tučné straně několikrát ostrým nožem nařízneme asi do hloubky 5 milimetrů. V misce smícháme 2 lžíce oleje, jednu lžíci kmínu, lžičku mleté papriky, lžičku pepře a lžičku soli. Touto směsí potřeme maso po všech stranách, a to tak, aby se kořeněná směs dostala i do zářezů. Cibuli a česnek oloupeme, nahrubo pokrájíme a vložíme na dno pekáčku. Na to vložíme maso zářezy nahoru. Přikryjeme alobalem nebo pokličkou. Troubu předehřejeme na 160 st. C a maso v ní pečeme zhruba 3 hodiny. Občas zkontrolujeme a podle potřeby podléváme. Na poslední půlhodinu pekáč odkryjeme, zvýšíme teplotu asi na 190 st. C a dopečeme, aby maso dostalo zlatou kůrčičku. Po vyjmutí z trouby necháme asi 5 minut odležet, pak krájíme na plátky a podáváme. Jako přílohu můžeme použít knedlík bramborový či houskový a zelí. Nebo v průběhu pečení přidáme k masu nahrubo nakrájenou zeleninu a podáváme s pečenou zeleninou.


Pár poznámek na závěr:
Jídla z trouby mají i jednu nevýhodu, nehodí se příliš tam, kde se vaří jen pro jednu osobu. I dvě osoby mají z tohoto množství jídlo alespoň na dva dny. Proto je využívám i tehdy, když máme návštěvu nebo hlídám vnoučata.
Recepty jsem převzala z www.ceskahospodynka.cz – jsem autorkou těchto stránek, které tvořím už od roku 2002. Jsem i autorkou všech fotografií.

Můj příběh recepty
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.