Neboj se, je to v troubě...
FOTO: autorka

Neboj se, je to v troubě...

31. 10. 2020

Nedávno jsem si všimla, že v poslední době až příliš často používám větu uvedenou jako nadpis článku. Vlastně si toho všiml můj muž, když jsem mu odpovídala na jeho obvyklou otázku, co bude k obědu.

Když před polednem spatří v kuchyni prázdný sporák, vždycky zneklidní. Ne, že bych ho někdy trápila hladem, ale je zvyklý na své rituály. V poledne se prostě obědvá.

V normálních dobách bývám některé dny v práci, a pak můj muž ví, že buď najde v ledničce krabičku s připraveným jídlem, nebo musí vyrazit někam do terénu a něco si "ulovit". Prakticky zajde do nejbližší restaurace U študáka a dá si něco z jejich meníčka. Restauraci máme přes ulici, vaří a obsluhují tam učni a ceny mají velmi přijatelné. V době koronavirové je samozřejmě všechno zavřené, tak spoléhá na domácí zdroje. A hlavně na mě, že něco uvařím.

I mně však doba koronavirová změnila život. Nedocházím na své pracoviště, ale pracuji doma na tzv. home office. Jsem ráda, že tuto možnost mám, ale má to i své nevýhody. Jednou z nich je, že je v této situace ode mě očekáván nějaký oběd. Buď něco připravím večer na další den, nebo se snažím řídít heslem své snachy, že na přípravu oběda musí stačit půl hodiny. A tak v poslední době velmi často spoléhám na spolupráci s troubou. Pečící troubou. Něco vložím na plech či pekáč, strčím do rozpálené trouby a pak už jen kontroluji. Trouba peče (naštěstí) sama. A u toho můžu docela dobře pracovat. Pracovní stůl s počítačem jsem kdysi prozřetelně umístila do obývací kuchyně. To mi umožňuje postup pečení kontrolovat. A pokud jde všechno podle plánu, v poledne vytahuji hotové jídlo z trouby.

Jako důkaz přidávám pár odzkoušených receptů na jídla z trouby. Možná je znáte, možná vás mohou inspirovat.

 

Květák Gran Moravia

xkvemoravia.jpg

Suroviny:
1 květák
4 lžíce olivového oleje
4 lžíce balzamikového octa
1 lžička tymiánu
sůl
čerstvě mletý pepř
70 g strouhaného sýra Gran Moravia
Dresink:
1 kelímek zakysané smetany
1 lžíce majolky
citrónová šťáva
sůl
pažitka
mletý pepř

Květák rozdělíme na růžičky, omyjeme a necháme dobře okapat. Zatím si v hlubší misce smícháme olivový olej s balzamikovým octem, tymiánem, solí a mletým pepřem. Přidáme květákové růžičky a dobře promícháme, aby se co nejvíce obalily černou směsí. Takto připravený květák přesypeme do větší zapékací misky, vložíme do trouby rozpálené na 200 st. C a pečeme asi 45 minut. Občas (asi po 15 minutách) promícháme. Po uplynutí 45 minut posypeme nastrouhaným sýrem Grand Moravia a pečeme ještě pár minut, než se sýr roztaví a zezlátne. Před podáváním si připravíme dresink smícháním výše uvedených surovin.

 

Krkovička v troubě se zeleninou

marinakrkm.jpg

Suroviny:
4 plátky vepřové krkovice
200 g dýně hokaido
200 g mladé cukety
2 červené cibule
4 brambory
sůl
mletý pepř
olivový olej

Marináda:
5 lžic olivového oleje
1 lžička sladké mleté papriky
2 lžíce worcesterské omáčky
1 lžíce třtinového cukru
4 lžíce bílého vína
sůl
pepř

Den předem si naložíme maso do marinády. Smícháme všechny suroviny na marinádu. Plátky krkovičky lehce naklepeme, vložíme do marinády a uložíme do chladna. Druhý den si připravíme všechnu zeleninu. Základem jsou brambory - ideálně menší, které přepůlíme jen na polovinu. Jako další zeleninu můžeme použít třeba dýní hokaido, cuketu, brokolici. Tu si nakrájíme na přiměřeně velké kusy, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem, promícháme a zatím si ji necháme stranou. Do pekáčku vložíme marinované maso, přidáme hrubě pokrájenou cibuli a půlky brambor a vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. Pečeme 20 minut. Pak přidáme připravenou zeleninu a pečeme dalších 20 minut.

 

Dýňová polévka

xdynepol.jpg


Suroviny:
1 menší dýně hokaido
1 jablko
1 cibule
3 stroužky česneku
trochu oleje
sůl
snítka rozmarýnu
mletý pepř
worcester
1 litr vývaru
pražená dýňová semínka

Dýni důkladně omyjeme, rozčtvrtíme, vydlabeme měkký vnitřek včetně semínek. Dýni můžeme, ale nemusíme loupat (část jsem nechala neoloupanou). Nakrájíme ji na kostky a vložíme do pekáče. Přidáme oloupané a na osminky rozkrájené jablko a hrubě pokrájenou cibuli. Česnek oloupeme a přidáme v celku. Osolíme, opepříme a přidáme větvičku rozmarýny. Dost pokapeme olivovým olejem a promícháme. Vložíme do trouby a necháme minimálně 45 minut péct při teplotě asi 190 st. C. Není nutno ani míchat, ani podlévat. Mezitím si připravíme vývar. Pokud chceme polévku extra hustou, stačí vývaru i méně. Opražíme si na oleji dýňová semínka (ale můžeme je také koupit solená a opražená). Upečenou dýňovou směs vložíme do vývaru a rozmixujeme. Zda úplně či ponecháme sem tam kousek, záleží již na nás. Přidáme lžičku worcesteru, promícháme a ochutnáme. Podle potřeby dosolíme a přidáme pepř. Na talíři posypeme polévku semínky nebo přidáme lžíci zakysané smetany.

 

Pečená zelenina

1zelepece.jpg

Suroviny:

1 malá cuketka
1 paprika
3 brambory
1 mrkev
svazek naťové cibulky
3 lžíce olivového oleje
čerstvé bylinky
sůl

Zeleninu očistíme a hrubě pokrájíme. Můžeme použít různou zeleninu, podle toho, jakou máme právě k dispozici. Uvedená kombinace je moje oblíbená, ale v receptu na fotografii jsem třeba naťovou cibulku nahradila špalíčky pórku. Lze použít i červenou cibuli a česnek, prostě záleží na chuti a možnostech. Čerstvé bylinky také použijeme podle toho, co máme k dispozici. Vhodný je třeba tymián, koriandr, majoránka nebo oregano apod. Zeleninu dáme do misky, přilijeme olej, osolíme a případně i opepříme. Přidáme hrubě natrhané bylinky a v misce promícháme. Troubu rozehřejeme na 200 st. C, připravenou směs nasypeme na plech vyložený papírem na pečení, rovnoměrně rozhrneme a pečeme asi 25 až 30 minut. Před podáváním odstraníme snítky koření. Zeleninu můžeme podávat samotnou nebo s masem. Například s jemnými plátky flank steaku..

 

Bavorská vepřová pečeně (pomalé pečení)

bavorpecenem.jpg


Suroviny:
1 kg vepřové pečeně
2 velké cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce kmínu
1 lžička sladké papriky
1 lžička mletého pepře
1 lžička soli
2 lžíce oleje
Vývar na podlévání

Jde o pomalé pečení, takže počítejte s dobou pečení asi 4 hodiny.
Maso opláchneme a osušíme. Na tučné straně několikrát ostrým nožem nařízneme asi do hloubky 5 milimetrů. V misce smícháme 2 lžíce oleje, jednu lžíci kmínu, lžičku mleté papriky, lžičku pepře a lžičku soli. Touto směsí potřeme maso po všech stranách, a to tak, aby se kořeněná směs dostala i do zářezů. Cibuli a česnek oloupeme, nahrubo pokrájíme a vložíme na dno pekáčku. Na to vložíme maso zářezy nahoru. Přikryjeme alobalem nebo pokličkou. Troubu předehřejeme na 160 st. C a maso v ní pečeme zhruba 3 hodiny. Občas zkontrolujeme a podle potřeby podléváme. Na poslední půlhodinu pekáč odkryjeme, zvýšíme teplotu asi na 190 st. C a dopečeme, aby maso dostalo zlatou kůrčičku. Po vyjmutí z trouby necháme asi 5 minut odležet, pak krájíme na plátky a podáváme. Jako přílohu můžeme použít knedlík bramborový či houskový a zelí. Nebo v průběhu pečení přidáme k masu nahrubo nakrájenou zeleninu a podáváme s pečenou zeleninou.


Pár poznámek na závěr:
Jídla z trouby mají i jednu nevýhodu, nehodí se příliš tam, kde se vaří jen pro jednu osobu. I dvě osoby mají z tohoto množství jídlo alespoň na dva dny. Proto je využívám i tehdy, když máme návštěvu nebo hlídám vnoučata.
Recepty jsem převzala z www.ceskahospodynka.cz – jsem autorkou těchto stránek, které tvořím už od roku 2002. Jsem i autorkou všech fotografií.

Můj příběh recepty
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Lákavé, určitě něco zkusím, děkuji
Hana Ederová
Páni!!! Samé dobroty, skvěle nafoceno. Spíš jsem na tu zeleninku, ale i kousek masa není k zahození. Já určitě něco podle Vašich receptů vyzkouším. Zdravím Vladimíro!
Alena Tollarová
Tak u nás by s jistotou zabodovala ta bavorská pečeně, neb můj muž je masožravec. Ale i ty zeleninové troubovky vypadají lákavě.
Daniela Řeřichová
Recepty vypadají úžasně,ale především musím smeknout před fotografiemi.Fotit jídlo je mimořádně náročná disciplína.
Jindra Hubačová
Vlaďko, díky za inspiraci, svým vařením potvrzuješ, že jíme i očima. Dýňovou polévku miluji.
Věra Ježková
Skvělé řešení. Jídlo vypadá a jistě i chutná skvěle. Jen dýňovou polévku nemusím.
Vladislava Dejmková
Děkuji všem, co zde napsali svůj názor. Jsem ráda, když mám odezvu. Pokud budete podle některého z mých receptů vařit, napište mi, jak vám chutnalo.
Jaroslava Handlová
Samé dobroty. Vlaďko, Ty nám děláš chutě - a to je moc dobře, aspoň já se těším na pečenou zeleninu. Gratuluji Ti také k Tvému webu, přes 5 milionů návštěv - to je úspěch (který však zavazuje, viď?).
Anna Čípová
Zajímavé recepty a krásně barevné talíře.
Jan Zelenka
Velmi inspirativní článek. Vzhledem k tomu, že vařím už více, než padesát let, určitě si něco z vašeho menu vyberu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.