Ministr Jan Blatný: první dojem dobrý
Ministr zdravotnictví Jan Blatný. FOTO: Stream ČT

Ministr Jan Blatný: první dojem dobrý

29. 10. 2020

Nový ministr zdravotnictví, MUdr. Jan Blatný, a to byť promlouval na své první tiskové konferenci v roušce a nebylo možné tudíž číst všechny mimoverbálni znaky komunikace, tak i přesto působil velmi lidsky, pozitivně a uklidňujícím dojmem. Narozdíl od předchozího ministra Prymuly, z jehož slov, očí i celkového pocitu komunikační úrovně, bylo možné zcela jasně vyčíst jen naprosto chladnou až ledovou nebo lhostejnou polohu k situaci, bez emočního naboje, a až strojově robotický výraz. Nic víc, než nečitelnost a pocker face. Typickou právě pro naprogramovaného vojáka se sníženou, vycvičenou, potlačenou hranici prahu sociální citlivosti k lidskému utrpení.  Což ale u lékaře, byť vojenského, není příliš povzbudivá poloha. Neboť i důvěra a lidskost v hlase pomáhá léčit.

Z hlasu a formulací pana Blatného, když odpovídal novinářům na otázky, byl naopak chvílemi cítit velmi empatický, lidský, povzbudivý a neironický úsměv. Což je samo o sobě povzbuzující. Z jeho řeči a celkového obsahu nebyla dokonce cítit ani žádná arogance nebo nejistota, jako u řady jiných politiků.

Celkový dojem z jeho prvního vystoupení je jednoznačně a nesrovnatelně lepší, než ze všech projevů předchozího vojensky drilovitého ministra Prymuly. O tom, nakolik jsou oba ministři srovnatelní po stránce odborné, si samozřejmě ještě musíme počkat, nicméně nadějné je, že chladného inteligentního vojáckého robota vystřídal  inteligentni člověk. A to je samo o sobě pozitivní zpráva.

Komunikační schopnost a úroveň je - obzvláště v krizových stavech země - zcela zásadní pro to, aby občané byli schopni a ochotni spolupracovat, a nikoli se bouřit, ve významných milnících země.

 

koronavirus
Hodnocení:
(3 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.