Energii lékařům
Ilustrační foto: pixabay.com

Energii lékařům

8. 11. 2020

Při poslechu internetového rádia Radio7 mne zaujal rozhovor s Janem Lukaševičem. Jako pracovník Akademie věd má přátele mezi lékaři a při koronakrizi se brzy dověděl, že lékaři v první linii nejenže mají spoustu práce a riskují své zdraví, ale když jim z důvodu karantény ještě v nemocnici zavřou kantýnu, nemají se ani kde najíst.

Je to jako s rouškami: nejjednodušší bylo si je ušít. Než bylo dost rukavic a dezinfekce, také to chvilku trvalo. A pak se dovím, že k těm všem zmatkům přibyly zavřené kantýny. Kdybych bydlela poblíž, upeču jim štrůdl!

Jan Lukaševič spolu s Annou Fučíkovou měli lepší nápad: zveřejnili možnost přispět zdravotníkům na rychlé a kvalitní občerstvení: mysli tyčinky, oříšky a podobné potraviny. Zájem je překvapil. Za pár dnů vybrali 5 milionů na 66 tisíc balíčků v 70 zařízeních po celé republice.

Při nástupu druhé vlny korony se rozhodli v této pomoci pokračovat a  rozvezli za dva týdny balíčky do 59 zařízení v celé republice. Sami se vyjádřili, že na jaře to byl sprint, teď to vypadá na maraton. Zájem je čím dál větší. Pomoc s přípravou balíčků jim nabídlo sto dobrovolníků a mnohé firmy. Omlouvám se, že sponzory nebudu jmenovat, raději se zmíním o reakci zdravotníků. Nejen že si pochutnali, ale jsou rádi, že si na ně vůbec někdo vzpomněl. Povzbudilo je to.

Kolik týdnů bude tato situace trvat, nikdo neví. My dříve narození se nemůžeme účastnit ani balení ani rozvozu balíčků - ale nějakou tu korunu myslím poslat můžeme. Když dáte do vyhledávače "energiilekarum" dovíte se vše, co potřebujete k tomu, abyste přispěli.

Kamarádka má snachu zaměstnanou v okresní nemocnici. Situaci jim komplikuje to, že někdo je v karanténě, někdo je nemocný, dodržování karantény komplikuje provoz nemocnice, je to pro všechny náročné. Poslat jim něco dobrého je minimum, co pro ně můžeme udělat.

Omlouvám se všem, kdo o této možnosti pomoci už slyšeli nebo četli v novinách, pro někoho ze čtenářů i60 to třeba bude něco, co jej osloví a rád něčím přispěje.

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%