Listopadové přání
Foto: autorka

Listopadové přání

15. 11. 2020

Po několika šedivých dnech, plných mrholení a mlhy, se konečně ukázala nádherná modrá obloha a sluníčko. Zasvítilo do oken  a zavelelo: Děvče, všeho nech a pojď ven. Tak jsem poslechla.

Vydala jsem se na mně důvěrně známou cestu, na místa obnovování přírody po důlní činnosti. Víte, že po těchto zarostlých stezkách plných kamínků a výmolů chodím již dobrých 50 let? Je to neuvěřitelné. Za tu dobu se krajina v okolí velmi proměnila. Nízké stromečky vyrostly do výšek, příroda se sama začala kultivovat různými keři, nálety i houštinami, ve smíšených lesích se dokonce i objevují nové druhy hub. Na vršcích mají myslivci posedy, rozmnožila se bohužel hodně černá zvěř. Když vystoupám nahoru, mám při jasném počasí krásné výhledy - na Krušné hory, na Bořeň, pod kterým sídlí město Bílina, na vesničky, nad obcemi ční Elektrárna Ledvice, o kus dál povrchové Doly Bílina. Otočím hlavu a vidím Milešovku. Miluji svůj kraj, je rozmanitý, průmyslový, romantický. 

Když jdu známou a přece neustále se měnící krajinou, vybaví se mi spousta krásných vzpomínek. Jedna z nejhezčích je na moji maminku, kterou jsem občas vylákala do kopečků. Nikdy neodmítla v době vánoc. Tehdy také snad pravidelně padal sníh o vánočním čase. Byla to nádhera, z kopců jsme viděly svítit okna domů, za okny svíce, pod nohami nám křupal panenský sníh. Pro  nás obě to bylo takové poděkování tam nahoru, za náš život. I tehdy, jako dnes, nás doprovázel věrný psí společník. A pak jsme spokojeně šly domů do tepla domova a daly si teplý čaj a vánoční cukroví. Od maminky mi chutnalo více než moje.  

Lidský život je jako voda. Plyne a plyne, může se pročišťovat, ale i zakalit, přeji nám všem, aby to byla voda čistá. Blíží se doba Adventu i vánočních svátků. Mám velké přání. Aby nastala doba zklidnění a uzdravování naší společnosti a aby napadl sníh, který by zase pěkně křupal pod nohama. 

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.