Listopadové přání
Foto: autorka

Listopadové přání

15. 11. 2020

Po několika šedivých dnech, plných mrholení a mlhy, se konečně ukázala nádherná modrá obloha a sluníčko. Zasvítilo do oken  a zavelelo: Děvče, všeho nech a pojď ven. Tak jsem poslechla.

Vydala jsem se na mně důvěrně známou cestu, na místa obnovování přírody po důlní činnosti. Víte, že po těchto zarostlých stezkách plných kamínků a výmolů chodím již dobrých 50 let? Je to neuvěřitelné. Za tu dobu se krajina v okolí velmi proměnila. Nízké stromečky vyrostly do výšek, příroda se sama začala kultivovat různými keři, nálety i houštinami, ve smíšených lesích se dokonce i objevují nové druhy hub. Na vršcích mají myslivci posedy, rozmnožila se bohužel hodně černá zvěř. Když vystoupám nahoru, mám při jasném počasí krásné výhledy - na Krušné hory, na Bořeň, pod kterým sídlí město Bílina, na vesničky, nad obcemi ční Elektrárna Ledvice, o kus dál povrchové Doly Bílina. Otočím hlavu a vidím Milešovku. Miluji svůj kraj, je rozmanitý, průmyslový, romantický. 

Když jdu známou a přece neustále se měnící krajinou, vybaví se mi spousta krásných vzpomínek. Jedna z nejhezčích je na moji maminku, kterou jsem občas vylákala do kopečků. Nikdy neodmítla v době vánoc. Tehdy také snad pravidelně padal sníh o vánočním čase. Byla to nádhera, z kopců jsme viděly svítit okna domů, za okny svíce, pod nohami nám křupal panenský sníh. Pro  nás obě to bylo takové poděkování tam nahoru, za náš život. I tehdy, jako dnes, nás doprovázel věrný psí společník. A pak jsme spokojeně šly domů do tepla domova a daly si teplý čaj a vánoční cukroví. Od maminky mi chutnalo více než moje.  

Lidský život je jako voda. Plyne a plyne, může se pročišťovat, ale i zakalit, přeji nám všem, aby to byla voda čistá. Blíží se doba Adventu i vánočních svátků. Mám velké přání. Aby nastala doba zklidnění a uzdravování naší společnosti a aby napadl sníh, který by zase pěkně křupal pod nohama. 

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Máme to všude tak krásné..Jen abychom se dočkali cestování, podívat se dál než za humna, i když tam jsou procházky nejmilejší.
Soňa Prachfeldová
Zdenko a Marie moc děkuji .
Marie Ženatová
Díky moc za hezké povídání a fotečky *
Zdenka Jírová
Jsem ráda, že ta naše severočeská krajina tolikrát zmučená, poplivaná a strašně znevažovaná se konečně zmáhá, vztyčuje hlavu. Lesy se už vzpamatovaly, už jsou zase zelené a zvířata zdárně zakládají rodiny. Rostou tu hodně houby, ale až později na podzim Obrovské jámy po vytěžení uhlí se napouštějí vodou a slibují příjemné letní koupání a další vodní radovánky. Slyšela jsem , že se tak už objevují vodní ptáci buď natrvalo nebo jako odpočinkovou zónu při svých dlouhý letech do teplých krajin. Snad na jaře umluvím dceru, aby tam naplánovala výlet a vzala mne sebou. Vždy to byl krásný kraj a snad zase bude.
Soňa Prachfeldová
Děkuji přátelé za milé komentiky
Marie Měchurová
Zatím se nenašla příležitost tento krásný kraj navštívit, tak třeba někdy příště. Moc hezké fotky i čtení.
Anna Potůčková
Necht se Ti splní všechna Tvá vyslovená i nevyslovená přání! Fotky jsou nádherné a ta modrá není dobrá - ta je přímo výborná ! Radost koukat!!!
Dana Procházková
Hodně krásných procházek se sluníčkem nad hlavou přeje Procházková.
Martina Růžičková
Hezké vyznání milovanému kraji nejen slovem, ale i fotkami, spojené s kouzelnou vzpomínkou. Kéž by se Vaše přání splnilo...
Eliška Murasová
Milé rozjímání, trochu jsem si tu atmosféru při čtení představovala. Soni, děkuji!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.