Výlet na Kamýk
Úvodní foto: autorka

Výlet na Kamýk

23. 11. 2020

O zřícenině hradu Kamýk u Litoměřic jsem se dozvěděla loni v říjnu na výletě s Jendou. Projížděli jsme pod ním, zastavili a vyfotili se s ním v pozadí. Hrad se mi moc líbil. Proto jsem uvítala Jendův návrh, abychom se vydali přímo k němu. Listopadové odpoledne bylo slunečné, příjemně teplé.

Pohled na hrad byl impozantní už ze silnice, po níž jsme se k němu blížili. A nejen na Kamýk, ale i na část Českého středohoří. Po cestičce plné kamenů a kořenů stromů jsme vystoupali těsně pod hrad. Vynadívat jsem se nemohla. Na hrad, na stejnojmennou vesničku pod ním s půvabnou kapličkou, na hory kolem nás.

Podle starých pověstí se hrad nazýval původně Orlí hnízdo; zřejmě proto, že byl vybudován na příkré skále, a podobal se tedy spíš orlímu hnízdu než lidskému sídlu. Kamýk prý tehdy patřil rytíři Ditrichovi a sloužil k ochraně lodní dopravy po Labi. Pod hradem býval žalář k věznění vzpurných obchodníků, odmítajících platit lodní clo. Hrad stojí na skalnatém čedičovém ostrohu v nadmořské výšce 350 metrů. Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.

Existence obce Kamýk se předpokládá již v polovině 13. století. První konkrétní zprávu o Kamýku přináší listina Jana Lucemburského z 10. ledna 1319.

Výlet jsme zakončili, stejně jako loni, krátkou zastávkou v Marině Píšťany. Na rozdíl od minulého roku jsme ale nemohli posedět u šálku kávy.

Nabízím vám několik fotografií z našeho, asi posledního, podzimního putování za krásami Českého středohoří.

 

Zdroje:

Informační tabule

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kam%C3%BDk_(hrad)

Foto: autorka

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.