Výlet na Kamýk
Úvodní foto: autorka

Výlet na Kamýk

23. 11. 2020

O zřícenině hradu Kamýk u Litoměřic jsem se dozvěděla loni v říjnu na výletě s Jendou. Projížděli jsme pod ním, zastavili a vyfotili se s ním v pozadí. Hrad se mi moc líbil. Proto jsem uvítala Jendův návrh, abychom se vydali přímo k němu. Listopadové odpoledne bylo slunečné, příjemně teplé.

Pohled na hrad byl impozantní už ze silnice, po níž jsme se k němu blížili. A nejen na Kamýk, ale i na část Českého středohoří. Po cestičce plné kamenů a kořenů stromů jsme vystoupali těsně pod hrad. Vynadívat jsem se nemohla. Na hrad, na stejnojmennou vesničku pod ním s půvabnou kapličkou, na hory kolem nás.

Podle starých pověstí se hrad nazýval původně Orlí hnízdo; zřejmě proto, že byl vybudován na příkré skále, a podobal se tedy spíš orlímu hnízdu než lidskému sídlu. Kamýk prý tehdy patřil rytíři Ditrichovi a sloužil k ochraně lodní dopravy po Labi. Pod hradem býval žalář k věznění vzpurných obchodníků, odmítajících platit lodní clo. Hrad stojí na skalnatém čedičovém ostrohu v nadmořské výšce 350 metrů. Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.

Existence obce Kamýk se předpokládá již v polovině 13. století. První konkrétní zprávu o Kamýku přináší listina Jana Lucemburského z 10. ledna 1319.

Výlet jsme zakončili, stejně jako loni, krátkou zastávkou v Marině Píšťany. Na rozdíl od minulého roku jsme ale nemohli posedět u šálku kávy.

Nabízím vám několik fotografií z našeho, asi posledního, podzimního putování za krásami Českého středohoří.

 

Zdroje:

Informační tabule

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kam%C3%BDk_(hrad)

Foto: autorka

cestování
Hodnocení:
(5.2 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Děkuji vám. Jsem moc ráda, že jsem České středohoří už zčásti poznala. Je skutečně krásné. Doufám, že na jaře naše výlety budou pokračovat.
Soňa Prachfeldová
Bezva vyprávění i s fotkami, na Kamýku jsem ještě nebyla. Je opravdu krásně na mnoha místech Ústeckého kraje, jsem ráda Věrko, že se Ti u nás líbí.
Eva Mužíková
Ráda jsem se s vámi prošla Věrko.
Helena Přibilová
Krajinu Českého středohoří jsme si s manželem velmi oblíbili, stala se cílem mnoha našich výletů. Obdivujeme nejen místní krásnou přírodu, skvělé výhledy, ale i zajímavé hradní zříceniny. Celá oblast je protkána značenými turistickými stezkami, mezi nimi jsou i takové, které vedou k těmto zříceninám. Nazývají se Zlatá, Žitenická a Žižkova stezka hradů. Kamýk jsme navštívili letos na jaře a nikdy nezapomeneme na to, jak celý svah pod hradem byl pokryt nádherným kobercem fialek.
Jana Šenbergerová
České středohoří nikdy nezklame, vždycky potěší. Díky!
Martina Růžičková
Romantická zřícenina, krásné výhledy a ještě jezero navrch! Díky za článek i fotky z výletu :-).
Alena Tollarová
Kamýk je dominantou kraje mezi kopci a Labem a je vidět ze všech stran, také od Dubického kostelíku. Ve vsi má pamětní světničku Bedřich Smetana, který tam strávil pár dní na svatební cestě s jeho druhou ženou. Skoro přesně před dvěma lety jsem přes něj šla z Plešivce ke třem křížům a dobrodružství popsala jako Plešivec, Kamýk a tři kříže, aneb proč má Plešivec pleš. Je to další krásné místo Českého středohoří.
Daniela Řeřichová
Má osobní otázka reflektovala situaci, kdy jsem byla před týdnem omylem uzamčena na Dětském ostrově a museli mě vyprostit hasiči.☺
Naděžda Špásová
Tak tam to taky znám. :-)
Irena Mertová
Krásná krajina a fotky, hezký výlet !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.