Jednu bílou orchidej...
Foto: autorka

Jednu bílou orchidej...

30. 11. 2020

Za okny pošmourno, doma na oknech rozkvetlá botanická zahrádka s několika orchidejemi. Když jsem ještě před dvaceti lety byla nezaměstnaná a tím pádem chudá jak kostelní myš, považovala jsem orchideje za květinu boháčů.

Před deseti lety jsme od kamarádky dostali naši první orchidej do nového společného bydlení a počet se během několika let zastavil na třicítce a já se mohla cítit jako boháč. Ale zásadně jsem je kupovala vždy ve výprodeji po odkvětu za desetinu původní ceny. Radost mi zkazily předloni svilušky. Začala jsem s nimi bojovat, ale nic na ně neplatilo. Napadaly jednu rostlinu za druhou a se slzami v očích jsem musela polovinu vyhodit, jestli jsem chtěla aspoň něco zachránit.

Abych pravdu řekla, odborník nejsem, ale kupodivu se jim u nás daří. Máme okna na východ. Zalévám je opravdu malililinkato odstátou vodou. Do konvičky dávám slupku z banánu, ta se rozleží a vznikne výživný zalévací roztok. Někde jsem vyčetla, že to mají rády - ale docela to smrdí. Asi tak čtyřikrát do roka jim připravím koupel a očištění listů. Vzduchové kořeny nechám, jak si je rostlinka nechala narůst, ona sama ví, kolik jich potřebuje, já odstřihávám jen suché. Taky stonek odstřihnu po odkvětu. Když vidím nový výhonek, přichytím ho k tyčce a těším se na nové květy. Pak se můžu nejméně měsíc radovat z barevné krásy. 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%